Vizita za živali > Svetovalnica
591 ogledov

Vsaka država svoja pravila

kunec Profimedias
Mnogi skrbniki živali bi na dopust radi vzeli tudi svojega ljubljenca, pa zaradi različnih zahtev na mejah, tega ne storijo.

Svojega hrčka, kunca, želvo lahko peljete s seboj na dopust, upoštevati pa morate nacionalna določila posameznih držav.

“Za te hišne ljubljenčke nimamo v evropski zakonodaji določenih harmoniziranih zahtev, zato se uporabljajo nacionalna pravila, ki jih ima vsaka država članica EU," so za Žurnal24.si pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Za vračanje iz Hrvaške v Slovenijo se po njihovih navedbah zahteva, da mora biti žival označena ali opisana na način, da se zagotovi povezava med hišno živaljo in njenim lastnikom. Žival mora spremljati ustrezen dokument, s katerim se ugotavlja povezava med lastnikom in živaljo. Na primer račun iz trgovine z živalmi, kjer je bila žival kupljena račun od veterinarja, kjer sta navedena lastnik in žival, ali drugo ustrezno potrdilo.

"Za potovanje teh hišnih ljubljenčkov iz Slovenije na Hrvaško pa morajo lastniki upoštevati pravila, ki jih določa Hrvaška v svoji zakonodaji. Hrvaška ima podobna pravila kot Slovenija," pravijo. Žival mora biti označena, spremljati pa jo mora identifikacijski dokument, ki omogoča povezavo med živaljo in lastnikom.

Kaj pa Italija ali Avstrija?

Papiga | Avtor: Profimedias Profimedias
"Za vračanje iz Italije ali Avstrije v Slovenijo se zahteva kot za prevoz iz Hrvaške, da mora biti žival označena ali opisana na način, da se zagotovi povezava med hišno živaljo in njenim lastnikom, in žival mora spremljati ustrezen dokument, s katerim se ugotavlja povezava med lastnikom in živaljo," opisujejo na upravi.

Za potovanje v Avstrijo je potrebno spoštovati nacionalno zakonodajo Avstrije. Pogoji so objavljeni na spletni strani njihovega pristojnega organa TUKAJ. "Med pogoji je navedeno, da Avstrija ne zahteva, da bi takšne živali spremljalo spričevalo, opozarjajo pa, da je lastnik odgovoren za to, da je žival zdrava in da ne prenaša kakšne nalezljive bolezni," pojasnjujejo na upravi. "Prav tako priporočajo, da se lastniki pred vsakim potovanjem pozanimajo pri pristojnem organu v svoji državi (v našem primeru torej na UVHVVR), ali so trenutno kakšne omejitve zaradi bolezni živali," dodajajo.

Za potovanje v Italijo je potrebno spoštovati nacionalno zakonodajo Italije. Pogoji so objavljeni na spletni strani njihovega pristojnega organa TUKAJ"Namen premika ne sme biti menjava lastništva živali oziroma komercialni namen premika; način prevoza mora biti ustrezen, da je zagotovljeno dobro počutje živali in varnost," dodajajo.

Pes na morju Pozor Vizita za živali S psom, mačko ali dihurjem čez hrvaško mejo

Pozor pri ogroženih vrstah

"Določene živali kot so nekatere papige, ževe in podobno, so lahko uvrščene med ogrožene živalske vrste v skladu s Konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES) in jih mora pri potovanju spremljati tudi CITES spričevalo," opozarjajo. Pri teh vrstah velja opozorilo tako pri potovanjih na Hrvaško, v Italijo, Avstrijo in druge države.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.