Slovenija
65 ogledov

Zakaj SD ne bo zapustila koalicije

koalicijska pogodba Anže Petkovšek
SD bi z odhodom iz koalicije veliko izgubila in nič dobila.

Potem ko je premier Miro Cerar predlagal razrešitev ministra Janka Vebra, bo predsedstvo SD danes razpravljalo o tem, ali utegnejo koalicijo zapustiti ali ne. Analitik javnega mnenja Andraž Zorko iz agencije Valicon ne verjame, da se bo to zgodilo. "Glede na to, da minister ni dobil nobene podpore drugje, se stranka težko postavi v položaj, da vztraja pri svojem in odide," pravi Zorko. "Tako majhna kot je, si ne more privoščiti nikakršnih izgub podpore javnosti. Zelo bi me presenetilo, če bi odšli iz vlade, saj s tem veliko izgubijo in nič ne pridobijo."

Nihče ni nedotakljiv

Ravnanje vlade ocenjuje kot premik naprej. "Nihče ni nedotakljiv, tudi ministra vladne koalicije se ne brani za vsako ceno, če naredi napako, kar se mi zdi spodbuden preobrat," pravi Zorko.

PREBERITE: Odločali bodo, ali odidejo ali ne

Združena levica pridobiva

SD ne more tvegati, sploh ker Združena levica pridobiva na popularnosti. Kot ocenjuje, ne toliko zaradi nje same kot zaradi Sirize v Grčiji, precej pozornosti pa si je pridobila tudi s predlogom zakona o družinskem zakoniku. "To ni čisto isto kot pridobivanje glasov," poudarja in ocenjuje, da stranka ni zelo močna. "Da bi se zgodilo to kar v Grčiji, bi morale biti razmere vsaj tako hude kot tam."

Vlada je nastala, da zaključi mandat

Scenarij o predčasnem zaključku mandata Cerarjeve vlade se mu ne zdi možen. "Ta vlada je nastala, da bo vladala štiri leta," pravi Zorko. "Tudi sestavljena je na ta način." Če bi šlo za bolj programsko vlado v njej po oceni Zorka ne bi bilo DeSUSa. Z NSi bi bila precej bolj občutljiva in krhka.

Poleg tega je dovolj trdna, da lahko preživi tudi izstop SD. "Tam so še vedno poslanci iz Zavezništva AB, ki komaj čakajo, da jih povabijo v vlado," pravi Zorko. "Oni niso prava opozicija, na katero lahko Cerar vedno stavi. Njihova stranka je bila ustanovljena zato, da bi Alenka Bratušek in kompanija ostali, če ne drugače vsaj v parlamentu."

Tvegali bi strankarsko krizo

Ponedeljkov nastop SD-ja proti Cerarju je zgolj politična računica. "V SD so enostavno to morali narediti, saj bi, če bi se odpovedali ministru, imeli težave v lastni stranki," razlaga Zorko. "Malo je nerodno, da so govorili o ulitmatu, ker bodo morali požreti besedo, ampak to v politiki nasploh in v slovenski sceni ni nič nenavadnega."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Kranjica 09:22 02.april 2015.

    Popolnoma vseeno je, če SD izstopi iz vladne koalicije, saj bi še naprej deloval , kot da je v vladi. Edini pravi opozicijski stranki sta SDS in NSi, medtem ko ZaAB in ZL tako običajno glasujeta kot vladne stranke.Tako bi ...prikaži več bilo tudi s stranko SD, edino ministra ne bi imela. Pa kaj?

  • valerijakregar 11:38 01.april 2015.

    ni prvi april.ne samo, da je zapustila soproga z majhnimi otroci.na vidiku nova afera plagiatorskega magisterija.nova ministrica klavdija.kar ste volili, ste dobili.

  • Papaja Popi 11:15 01.april 2015.

    Seveda ne bodo izstopili, saj se bojijo za svoje denarnice.