Slovenija
26 ogledov

"Stavkajoči ta dan ne bodo plačani"

nova vlada 10-02-2012 Žurnal24 main
Vlada je na seji potrdila zakon za uravnoteženje javnih financ in ga po nujnem postopku pošilja v obravnavo v DZ, poleg tega pa pravijo, da vsi, ki se bodo udeležili napovedane stavke, za ta čas ne bodo plačani.

Stavka je gotovo škodljiva z gospodarskega vidika, za tisti dan, ko bodo stavkali, pa nekateri zaposleni ne bodo plačani, je povedal predstavnik vlade za odnose z javnostmi Anže Logar. Zmanjšanje javnega sektorja z nenadomeščanjem delavcev, ki bodo šli v pokoj, morda ni najboljši način, ker tako bolj obremenjuje izdatke za pokojnine, a je s človeškega vidika bolj sprejemljiva, je dolgoročno zmanjšanje tega sektorja pojasnil finančni minister Janez Šušteršič. "Ker tukaj še nimamo cilja, bomo morali znova oceniti, kaj bi vse skupaj pomenilo, vključiti sindikate in tako dalje," je povedal. Ko bo vse to znano, bo bolj dolgoročno mogoče predvideti, kaj bo s plačami v javnem sektorju v prihodnosti, je še pojasnil minister.

"Znižanje plač in nadomestil vključeno v zakon"

Vlada je na seji potrdila zakon za uravnoteženje javnih financ in ga po nujnem postopku pošilja v obravnavo v DZ. "Zakon je bil sprejet, treba ga je pregledati še redakcijsko, medtem ko vsebinsko ostaja enak," je povedal minister Šušteršič, ob tem pa pojasnil, da ponudba sindikatom in tudi drugim za pogajanja ostaja in da še lahko pride do sprememb zakona tudi v DZ, če bodo s sindikati oziroma partnerji dosegli kakšne dogovore. Sicer je "znižanje plač in nadomestil vključeno v zakon in gre kot predlog v DZ", je povedal minister.

Vlada je pripravljena v predlogu zakona še spremeniti nekaj stvari, če bi s tem dosegli večje družbeno soglasje ter da bi preprečili morebitni referendum na zakon, kot ga predlagajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Sicer se Šušteršič zaveda, da se stavka dela javnega sektorja verjetno bo odvila.

Nacionalni reformni program 2012–2013

Vlada je obravnavala tudi predlog nacionalnega reformnega programa 2012–2013. "Program ne prinaša novosti, ampak evropski skupnosti sporoča, kateri so ukrepi, načrtovani na področju gospodarskih ukrepov in zaposlovanja," je povedal Šušteršič. Program tako navaja ukrepe, ki jih bo Slovenija sprejela za uresničitev ciljev iz nove razvojne strategije EU – Evropa 2020, in je del tako imenovanega evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in makroekonomskih politik ter strukturnih reform članic EU. Vlada mora program, katerega predlog sta že obravnavala pristojna odbora v DZ in Ekonomsko-socialni svet, v Bruselj poslati do sredine meseca.

Komentarjev 3
  • nina 19:49 12.april 2012.

    kje so bili prej zakaj so vničili vsa podjetja pri tem pa jim je država celo pomagala vstvarila je sama tajkune in lopove ker je sodelovala sama zdraven ne se bat palica ima dva konca bodo že videli v kaj ...prikaži večj se spuščajo samo ,da ne bo prepozno pote jih nobeden več ne bo rešil, kar kuhajo bodo tudi pojedli.

  • erikkk 16:47 12.april 2012.

    Tak se dela vlada, bravo ... Naj si kar sami plačajo ...Kaj pa se gredo ... nižje razrede bi skubili samo zato da bi oni živeli bogovsko ...V državi naj velja za vse enako zategovanje pasu ...

  • 1111 15:25 12.april 2012.

    ...a ni signala dons, v vladi in DZ??? :)))))