Slovenija
31 ogledov

Vogrin: DL ujetnik pohlepa po denarju in Viranta

Ivan Vogrin Saša Despot
Marca letos me je Državljanska lista pozvala k odstopu iz poslanske skupine, jaz sem izstopil, niso pa izpeljali izključitve iz politične stranke, je povedal samostojni poslanec Ivan Vogrin. "Z današnjim dnem torej izstopam iz politične stranke Državljanske liste." Še vedno ostaja poslanec.

Vogrin je nevedel tri tehtne razloge:

1. Stranka se ne drži svojih obljub, programa na volitvah - ne vztraja pri umiku iz gospodarstva. "Takšno politično kadrovanje je namreč eden od vzrokov za sistemsko korupcijo in slabo gospodarjenje z državnim premoženjem," je dejal.

Kot pravi, se stranka poleg tega še prepira z Janševo, kateri od njiju pripada Telekom Slovenije. "To je sramota," je citiral besede Petra Kraljiča v enem izmed njegovih zadnjih intervjujev.

2. Temeljna značilnost politične poti predsednika stranke je, kot je povedal, izdajstvo.

Kot je razložil, je Virant začel v eni stranki, nato šel v drugo stranko in bil minister, bil predsednik Zbora za republiko in nato to mesto zapustil, šel v drugo stranko, nato po volitvah najprej podpisal koalicijsko pogodbo z eno stranjo, nato to prelomil in podpisal z drugo, pa se zdaj slabi koalicijo.

"Način delovanja kot ga demonstrira predsednik DL je mogoče razumeti edinole kot izdajstvo. Izdajstvo je način delovanja predsednika Državljanske liste.
Zgodovina pa nas vendarle uči, da izdajalce ne ceni ne ena in ne druga stran. Napravijo mnogo škode in so na koncu tudi sami izdani."

3. "Zunaj uj, notri fuj."

Vogrin pravi, da se domneva, da je ozadje javnih naročil v času ministrovanja Gregorja Viranta zgodba s kriminalnim dejanjem.

"Teh dokumentov bo še več in vedno jasnejši bodo. Zanimivo bi bilo raziskati vzroke za razveljavitev razpisa pri katerem sta bila glavna ponudnika podjetji Unistar in Src! Dokumentacija o tem vsekakor obstaja; tudi na teh podjetjih," pravi poslanec.

Med koalicijo se šušlja, kot pravi, da predsednik Državljanske liste ruši sedanjo vlado, da bi sam postal predsednik vlade. To so glavni razlogi za moj izstop iz stranke, pravi poslanec in dodaja, da če je kdo neprimeren za poslanca je to on sam.

Očitalo se mu je še razsipno plačno reformo, birokratiziranje države, glavno kreatorstvo opravilno nesposobnega gospodarstva zaradi preveč predpisov, širjenje državnega aparata zaradi koristi za 'njegovo' fakulteto, med drugim še našteva Vogrin.

Talibanizem in papagajski sindrom

Sprejem ustavnega zakona za fiskalno pravilo je talibanizem, kot se je izrazil Jože P. Damijan, je še povedal Vogrin in dodal, da Virant ne loči med termini prihodki in odhodki ter izdatki in prejemki.

Dodaja, da zaradi Viranta sedaj izumljamo unikatno rešitev, ker nismo sposobni poslušati argumentiranih pripomb opozicije. Sam je sodeloval v vseh treh delovnih skupinah in kot pravi je bilo tam mogoče slišati veliko "dobronamernih in argumentrianih" pripomb strokovnjakov in opozicije, a se jih ni upoštevalo.

Predsednik parlamenta podpira divjanje skozi zakonodajni proces, pravi poslanec in še dodaja, da ima Virant močan "papagajski sindrom". V času konjunkture je tako podpiral bohotenje javnega sektorja, zdaj pa je njegova papagajska reakcija ponavljanje dogem o varčevanju.

"Kaj je narobe z našim predsednikom parlamenta?"

Od časa, ko sem izstopil iz Državljanske liste opazujem tudi delo Gregorja Viranta, pravi Vogrin. "Kar se dogaja, vse meji na nesmisel. Vedno več ljudi iz pozicije in opozicije se sprašuje, kaj je narobe z našim predsednikom parlamenta? Potrebovali bi modrega, trdnega presednika," je med drugim še dejal.

"Ko sem zapustil poslansko skupino sem ravnal korektno do stranke in koalicije. Menil sem, da bo to korektno držo držal tudi Gregor Virant," pravi in Viranta pozval k odstopu, "ker je on prvi, ki bi moral odstopiti". Sam pa ostaja v parlamentu.

"Ne obstajajo možnosti, da bi se priključil katerikoli stranki," je povedal in dodal, da ne želi posegati v politična razmerja. Če ne ve, kako bi se odločil, potem tudi ne glasuje v parlamentu.

Glede dolgov njegovega podjetja pa je dejal, da mu gre pri poravnavanju približno tako kot državi.

Komentarjev 4
  • Milan Samide 19:57 19.december 2012.

    KDAJ BODO ODGOVARJALI po;26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim ...prikaži večm protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS.

  • 1111 16:33 22.avgust 2012.

    ...spoštovani Vogrin, koliko je Virant vreden vemo...vendar, če bi bili kaj pošteni in imeli slovenski narod za svoj, bi se spokali iz DZ...saj vas ni nobeden volil kot samostojnega poslanca...paše vam dober denar, ki prejemate na koncu meseca in prodajate ...prikaži več meglo vsem skupaj!!! ...take bi jst na goli otok!!!

  • dragec 14:14 22.avgust 2012.

    Škoda, Slovenija in slovenci ter državljani RS volimo in prenašamo to bagro že 20 let. Rado bi dilitiral Slovenijo. jaz bi naredil trajni "delete" vseh JJ, BP, JZ, GV, IV, ....Jerajeve, Pukšiče, jerovške (nadomestilo samo 6 mesecev) in še in ...prikaži večn še. No, imamo toliko novih obrazov željnih oblasti, korupcije in...Pa djmo jim priložnost.