Slovenija > Črna kronika
103 ogledov

Vojak bi streljal, dokler ne bi vseh zadel

Streljanje na policista v Litiji Saša Despot
Če policijski kolega ubitega Damijana Kukoviča avgusta v Litiji ne bi streljal na napadalca, bi umrl tudi sam.

Policist, ki je po smrtnem strelu, ki ga je konec decembra v glavo njegovemu policijskemu kolegu Damijanu Kukoviču poslal vojak s hudimi duševnimi motnjami, bi najverjetneje tudi sam umrl, če se pred napadalcem ne bi branil s streljanjem. Po napadu na Kukoviča je nedvomno odreagiral strokovno in zakonito. Življenje si je tedaj lahko rešil le s streljanjem na napadlca.

To namreč potrjujejo preiskovalci posebne strokovne komisije, ki jim je generalni direktor policije naložil naj preverijo vse okoliščine tragičnega streljanja.

"Generalni direktor policije komisije ni imenoval zaradi morebitnih sumov nepravilnosti pri uporabi prisilnih sredstev, temveč je šlo za standarden, zakonsko predpisan postopek, saj zakon o nalogah in pooblastilih policije med drugim določa, da generalni direktor policije komisijo imenuje, če policist uporabi strelno orožje ali s prisilnim sredstvom povzroči hudo telesno poškodbo, posebno hudo telesno poškodbo ali smrt," pojasnjujejo na policiji.

Postrelil bi vse policiste?

26-letni vojak Dušan Petrovčič, ki sta ga pokojni Kukovič in njegov sodelavec ustavila med nadzorom prometa v Litiji zaradi kršitev cestnoprometnih pravil, je bil očitno pripravljen ubiti oba. Potem, ko je Kukoviča ustrelil v glavo, je streljal še naprej in pri tem poskušal ustreliti tudi njegovega kolega.

"Drugi policist je zavzel kritje za službenim vozilom in z ukazovanjem poskušal doseči, da bi storilec odvrgel orožje. 26-letnik se je začel vzvratno umikati proti svojemu vozilu, pri čemer je z orožjem ves čas aktivno meril proti policistu, nato pa se je usedel v svoje vozilo. Ko se mu je policist začel približevati z zadnje leve strani, je 26-letnik iz vozila usmeril svojo pištolo proti
policistu in začel pritiskati na prožilec, vendar zaradi zastoja orožja do strela ni prišlo," dodajajo na policiji. 

Petrovčič si je, ugotavljajo preiskovalci, kljub temu prizadeval, da ustreli tudi drugega policista.

"Namero 26-letnika potrjuje tudi njegova kasnejša izjava, da bi ustrelil katerega koli policista, ki bi ga srečal. Policist je takrat proti napadalcu izstrelil dva strela, nato pa je opazil ponovno proženje storilca, zato se je umaknil za službeno vozilo policije in od tam še devetkrat ustrelil proti njem, saj si je 26-letnik ves čas prizadeval, da bi ustrelil policista. Policist je 26-letnika zadel v telo, ta pa je hitro speljal s kraja in se zatekel domov po prvo pomoč," dodajajo na policiji.

Streljal v paniki in občutku ogroženosti

Psiholog, profesor na fakulteti za varnostne vede Peter Umek, dodaja, da je bila reakcija napadalca zaradi njegovih duševnih težav, občutka ogroženosti, panike, v tedanji situaciji povsem pričakovana. "Verjetno tedaj ne bi streljal le na policiste, temveč tudi na kakšnega naključnega mimoidočega civilista, ki bi se tam slučajno ustavil. Kot najbolj problematično pri tovrstnih storilcih je potrebno poudariti, da se ne zavedajo posledic svojega početja. Ne zavedajo se, kaj pravzaprav počnejo, ko streljajo na vse, pred katerimi se počutijo ogrožene."

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:54 27.november 2014.

    bi se malo pokaku,ko bi šlo zares

  • maresem 20:33 24.november 2014.

    Bi jaz dal njemu... bi se zavedal ali ne... take metode, da bi preklel mamo, ki ga je rodila in fotra, ki ga je naredil... in dan, ko se je rodil... .gnoj smrdljivi.