Avto
89 ogledov

Volvo razkril, koliko se bodo podražili samovozeči avtomobili

Avtonomna vožnja Volvo
Prihod samovozočeh avtomobilov na ceste bo podražil nakup avtomobila. Volvov šef za samodejno vožnjo predvideva, da se bodo na cestah pojavili okoli leta 2021. Švedi že zdaj ocenjujejo, koliko bo nova tehnologija podražila avtomobile.

Britanski Autocar piše, da bo cena samovozečih avtomobilov odvisna od vgrajene tehnologije, to je od števila računalnikov, radarjev, senzorjev, lidarjev in radarskih skenerjev, ki jih bodo vozila potrebovala, da bodo lahko sama vozila v prometu.

"V avtomobilih bodo zelo zmogljivi računalniki, ki bodo sposobni sprotne obdelave velike količine podatkov," je razkril Eric Coelingh, šef Volva za avtonomno vožnjo. Na konferenci v Londonu je poudaril, da bodo procesorji sposobni obdelati več gigabitov podatkov. "Cena bo odvisna od zmogljivosti računalnikov. Govorimo o zmogljivih komponentah, ki stanejo 13.000 evrov," pravi Coelingh.

Pomožni sistem v primeru okvare

Švedi samodejno vožnjo povezujejo z novimi sistemi za aktivno varnost, ki jih poznamo že iz letalske industrije. Samovozeči volvovi avtomobili bodo imeli dve protiblokirni zavorni črpalki in dva električna sistema krmiljenja. Eden bo zasilni, če prvi odpove.

Volvov avtonomni sistem za delovanje uporablja NVIDIA Drive PX 2 superračunalnik, ki je zasnovan posebej za avtombilsko industrijo. To pomeni, da, ko bo imel Volvo pripravljeno tehnologijo za serijsko vgradnjo, ne bo več odvisen od preostale cestne infrastrukture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.