Avto
36 ogledov

Volvo bo naredil obvoz, če filma še ne bo konec

Volvo concept 26 Žurnal24 main
Pri Volvu zagotavljajo, da bodo izdelovali idealne avtomobil za filmoljube. Če se film, ki ga bodo potniki gledali v avtomobilu, opremljenim z avtopilotom, še ne bo končal, bo samovozeči avtomobil spremenil smer in na cilj prišel v času, ko se bo film končal.

Samovozeči avtomobili so prihodnost - v tem se strinja večina strokovnjakov in kot pravijo, so neizbežni. Potniki v vozilih bodo čas med vožnjo preživeli ob branju knjih ali gledanju filmov, avtopilot pa jih bo varno pripeljal od točke A do točke B.

Vse to je že nekaj časa znano, avtomobilisti pa se ukvarjajo tudi s tem, kako v času vožnje zamotiti potnike. Pri Volvu razvijajo sistem, ki bo ob izbiri filma, odvisno od časa predvajanja, izbral pot po kateri bo avtomobil na cilj prišel v času, ki bo omogočal, da bodo potniki film pogledali od začetka do konca.

Brez prekinjanja prenosa med vožnjo

Švedi so svojo rešitev prikazali na Sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu, razvili pa so jo v sodelovanju s podjetjem Ericsson. Na podlagi obdelave podatkov bo avtomobil točno vedel po kateri poti se vozimo najbolj pogosto, ob katerem času in kaj v tem času najraje gledamo na televiziji - so to filmi, glasba, druge vsebine ... Na podlagi pridobljenih podatkov bo sistem vedel, da je je film ali TV oddaja na sporedu ob določeni uri in bo pot vozila sprogramiral tako, da bo dolžina vsebine ustrezala predvidenemu času potovanja. Lahko se odloči celo za podaljšano pot, če bi potnik želel neko nadaljevanko ali film pogledati do konca brez prekinitve.

Volvo concept 26 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


"S samovozečimi avtomobili se ne pogovarjamo več le o tem, kako najhitreje potovati od točke A do točke B, pač pa tudi o tem, kako čim bolj izkoristiti čas v vozilu," pravi Anders Tylman, generalni direktor Volvovega konceptnega centra in dodaja: "Nov način migracij bo zahteval nove tehnologije, ki bodo omogočile nemoteno in prijetno doživetje med vožnjo." S tem je mislil na hitrejši prenos podatkov, hitrejši internet, večje pasovne širine ... Pokritost z internetom ne bo smela biti odlična le v mestnih središčih, ampak povsod.

Claes Herlitz, vodja avtomobilskih storitev pri Ericssonu pa je dejal: "Naša raziskava je pokazala, da bo skoraj 70 odstotkov vseh mobilnih podatkovnega prometa v prihodnjih letih povezanih z video vsebino. To zahteva nove vrste povezljivosti, nove rešitve, ki bodo omogočale predvajanje vsebine v premikajočih se avtomobilih, hkrati pa bo mogla biti kakovost prikazovanja visoka. To današnji potrošnik zahteva."

Volvo že predstavil potovalno kaabino prihodnosti

Volvo concept 26 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lani je Volvo predstavil koncept izgleda prihodnih kabin avtomobilov v samovozečih avtomobilih. S konceptom 26 predstavlja rešitve, kako bodo vozniki v svetu avtonomnih vozil preživljali prosti čas v avtu.

Koncept 26 je prikaz, v katero smer razmišljajo severnjaki glede razvoja notranjosti avtomobila. Podobno kot je že pred tedni pokazal Mercedes-Benz s svojim konceptom vision tokyo, tudi koncept 26 stavi na spremenljivo notranjost, odvisno od trenutnega početja potnikov.

Tako notranjost pozna tri različne stopnje - drive, ko voznik vozi sam; play, ko med avtonomno vožnjo voznik in potniki brskajo po spletu, poslušajo glasbo, delajo za službo ali kako drugače izrabljajo povezljivostne tehnologije; in relax, ko potniki predvsem počivajo. V programih play in relax se iz osrednjega dela armaturne plošče dvigne velik zaslon, sedeži pa spremenijo položaj in postanejo udobnejši. Volan se takrat pogrezne v armaturko.

In od kod ime koncepta? Iz povprečja.

26 minut je tisto povprečje, ki ga ljudje običajno preživimo v avtu, ko se vozimo v službo. Pri Volvu na podlagi raziskav trdijo, da nikakor ne želijo izbrisati voznika iz svojih avtov, saj se zavedajo veselja, ki ga upravljanje z avtom nudi ljudem. A hkrati predvsem cincajoča vožnja skozi mestno gnečo in podobni scenariji na voznike slabo vplivajo in je mogoče tisti čas veliko koristneje izrabiti. Glede na silovit razvoj tehnologije so takšne ideje morda bližje udejanjanju kot si predstavljamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.