Avto
8083 ogledov

Mladi ne morejo več podaljšati veljavnosti vozniške

Vozniško dovoljenje Andrej Leban
Mladi vozniki ne morejo več podaljšati vozniških dovoljenj, če niso v roku opravili dodatnega usposabljanja varne vožnje.

Nekatere mlade voznike je v začetku leta neprijetno presenetila novica, da ne morejo več podaljšati vozniškega dovoljenja, če niso pravočasno opravili dodatnega usposabljanja za voznike začetnike.

Novi zakon o voznikih, ki je začel veljati sredi januarja, je namreč spremenil določbe o dodatnem usposabljanju voznikov začetnikov. Programa dodatnega usposabljanja se tako lahko voznik začetnik udeleži po najmanj šestih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja, namesto po štirih, kot je to veljalo do sedaj.

Vendar pozor - mladi voznik mora sedaj dodatni program opraviti obvezno do poteka veljavnosti vozniškega dovoljenja za voznike začetnike, torej znotraj dveh let oziroma do dopolnjenega 21. leta starosti. Do skrajnega roka mora vsak voznik začetnik predložiti ustrezne dokaze, da je opravil predvideno dodatno usposabljanje, šele na tej podlagi se mu podaljša vozniško dovoljenje, oziroma se ga spremeni v "trajnega". 

Razlika s prejšnjim zakonom je torej ta, da ni več možnosti izrednega podaljšanja dovoljenja še za eno leto. 

Še decembra so ji rekli, da bo lahko podaljšala

Na ministrstvu za infrastrukturo, kjer so zakon pripravili, so za STA pojasnili, da je bila možnost enoletnega podaljšanja vozniškega dovoljenja izjemoma namenjena tistim voznikom začetnikom, ki zaradi upravičenih razlogov v roku niso opravili programa. Če tudi v podaljšanem roku programa niso opravili, pa jim je vozniško dovoljenje prenehalo veljati. Novo dovoljenje so lahko pridobili le tako, da so ponovno opravili vozniški izpit.

Tečaj varne vožnje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Nekatere mlade voznike je sprememba presenetila, saj z njo niso bili seznanjeni. Tako je ena izmed voznic začetnik za tiskovno agencijo povedala, da je za spremembo izvedela šele, ko je februarja želela zaprositi za podaljšanje dovoljenja, čeprav so ji še decembra lani - ko je bil zakon že v državnem zboru - na upravni enoti zagotovili, da bo to lahko storila.

Sedaj vozniškega dovoljenja ne more uporabljati. Dodatnega usposabljanja, ki stane 125 evrov, pa si zaradi osebnih okoliščin trenutno ne more privoščiti. Sogovornico najbolj moti, da v zakonu ni bilo določenega prehodnega obdobja za uveljavitev omenjenih sprememb oziroma roka, v katerem bi voznikom začetnikom omogočili opravljanje dodatnega usposabljanja, ne da bi vmes izgubili vozniško dovoljenje.

Menda naj bi bilo preveč prošenj, a podatkov nimajo

Na ministrstvu pravijo, da za prehodno obdobje ni bilo razloga glede na predpostavko, da mora biti program dodatnega usposabljanja opravljen v času veljavnosti vozniškega dovoljenja. Težave, ki naj bi jih zaradi spremembe zakonodaje imeli vozniki začetniki, pa po njihovem mnenju ne bi bile nič manjše, tudi če bi bil določen prehodni rok.

Na ministrstvu so med razlogi za pripravo takšnih sprememb navedli tudi, da je bilo vedno več voznikov začetnikov, ki so zaprosili za enoletno podaljšanje vozniškega dovoljenja in tudi v podaljšanem roku niso opravili programa. Zato se je povečalo število zahtev za spremembo zakona, tako s strani strank kot tudi s strani upravnih enot, so dodali.

Na ministrstvu sicer nato niso mogli postreči s podatkom, koliko voznikov se je v preteklosti odločilo za prošnjo za podaljšanje, saj da teh podatkov nimajo. Prav tako ljubljanska upravna enota kot največja v Sloveniji trdi, da z njihove strani ni prišla pobuda za spremembo zakona in odpravo možnosti podaljšanja. 

Morajo sedaj opraviti izpit še enkrat? Ne, vendar pa ...

"Tisti, ki dejansko vozijo, se bodo programa udeležili pred potekom veljavnosti vozniškega dovoljenja in bodo lahko nemoteno vozili še naprej," so za STA pojasnili na ministrstvu. Tisti, ki iz upravičenih razlogov ne morejo opraviti dodatnega usposabljanja v predpisanem roku, pa ga lahko opravijo kadarkoli tudi po prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, še pravijo na ministrstvu.Če je voznika začetnika torej presenetila sprememba, je dovolj, da opravi tečaj dodatnega usposabljanja. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 25
  • Evgen Dodič 17:28 19.marec 2017.

    mladi bi morali dodatno usposabljanje opraviti brezplačno na račun države in potem problemov nebi bilo oziroma dodatno usposabljanje najbrž nebi bilo več potrebno

  • Ivo 12:17 19.marec 2017.

    Dokler ne bodo kateremu predsedniku vlade zrasla jajca, da popuca kader na področju usposabljanja kandidatov za voznike, do takrat bomo zakone spreminjali na podlagi "Rekla, kazala" principa. Spremembe se uvajajo brez kakršnihkoli podatkov, analiz... Pa je tako trdil, da se ...prikaži več bo vedelo kdo kaj predlaga, ko je začel z mandatom tale zdajšnji predsednik vlade. In je izgubil moj glas v prihodnje. Raje Jajota ali kogarkoli volim, ker tole noro sprejemanj zakonov in pravilnikov brez vsake podlage vodi v več in več birokracije.

  • Ferluci 11:20 19.marec 2017.

    Tudi brazilci nimajo za kruh, imajo pa BMW-je!