Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Vroča čokolada za bolj zdrave možgane

vroča čokolada Shutterstock
Še en razlog več, zakaj si vsak dan privoščiti vročo čokolado, in to kar dve skodelici! Nova raziskava je namreč pokazala, da zelo pomaga pri zdravju naših možganov.

Najnovejša raziskava je pokazala, da dve skodelici vroče čokolade na dan pri upokojencih za kar tretjino pripomoreta k boljšemu razvoju spomina. Rezultati so še pokazali, da vroča čokolada pomaga tudi izboljšati krvni obtok v možganih.

Sodelujoči pri raziskavi, ki so redno pili vročo čokolado in se jim je s tem izboljšal krvni obtok, so se pozneje namreč bolje odrezali pri testiranju spomina. Dr. Farzaneh Sorond iz harvardske univerze, ki je vodil raziskavo, je ob tem povedal: "Veliko smo se naučili o krvnem obtoku v možganih in o vplivu na spomin. Različna območja možganov potrebujejo različno količino energije za opravljanje nalog, kar pomeni, da potrebujejo boljši krvni obtok. Vse to igra zelo pomembno vlogo pri razvoju bolezni, kot je alzheimerjeva bolezen."

Skoraj tretjina ljudi (povprečna starost je bila 73 let), ki je sodelovala pri raziskavi, je imela ob koncu študije za kar 8,3 odstotka boljši krvni obtok v možganih. "Da je za to res zaslužna vroča čokolada, bomo morali še podrobneje raziskati, a ti rezultati so pomemben prvi korak v prihodnje raziskave," je ob tem povedal dr. Paul Rosenberg z medicinske šole Johns Hopkins.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.