Slovenija
70 ogledov

Vsak tretji utaji davek

Durs Anže Petkovšek
V dveh letih odkrili 108 pravnih in 16 fizičnih oseb, ki so se z nakazili v davčne oaze želele izogniti plačilu davka.

Samo leta 2010 je šlo iz Slovenije v davčne oaze 1,64 milijarde evrov. Skoraj 98 odstotkov vrednosti transakcij so izvršile pravne osebe, pojasnjujejo na Davčni upravi RS (Durs). “Poslovanje z 'off shore območji' ni prepovedano, so pa te transakcije zelo tvegane, zato jih je treba nadzorovati,” opozarja vršilec dolžnosti generalnega direktorja Dursa Tomaž Perše.

Vsak dan šest milijonov

Povprečen znesek, ki ga je v davčno ugodnejše območje lani nakazala posamezna pravna oseba, znaša več kot 320 milijonov evrov, ugotavljajo dacarji. V povprečju je bilo vsak delovnik na bančne račune v davčnih oazah nakazanih več kot šest milijonov evrov.

Durs je od bank zahteval podatke o transakcijah pravnih oseb z 42 območij, kjer je dobiček obdavčen z manj kot 12,5 odstotka. “Ne bomo razkrili, katere države so nas zanimale, saj bi to lahko bil namig zavezancem, da bomo tudi pri njih opravili preglede,” pravi Perše.

Dokončanje mesec prej

Dacarji so nepravilnosti ugotovili predvsem pri izkazovanju odhodkov iz navidezno opravljenih storitev in plačevanjem licenčnim družbam s sedežem na davčno ugodnejših območjih. Davčni zavezanci v teh primerih ne znajo pojasniti poslovnega namena transakcij.

“Večinoma gre za podjetja, ki opravljajo storitve; transakcije, povezane s prometom blaga, so redke. Naleteli smo celo na primer, ko je imela pravna oseba registrirano dejavnost na davčno ugodnejšem območju, delovala pa je v Sloveniji,” pojasnjuje inšpektorica Damjana Slapar Burkat.

Komentarjev 3
  • Anže Kolenc 08:25 17.oktober 2012.

    Da bi pa nardil davčno oazo pri nas, je pa že višja matematika (bi tujci k nam hodil davke plačevat).

  • dragec 08:02 17.oktober 2012.

    Vrag po američanih, uvedimo ponovno SDK, ali finančno policijo, nesposobneže na DURSu takoj zamenjati. To so možnosti.

  • mia 07:07 17.oktober 2012.

    premile kazni. zgledovali bi se lahko po američanih.