Slovenija
26 ogledov

"Vsako leto gre mimo nas 415 milijard evrov"

računalnik Žurnal24 main
Internet vsak dan uporablja 315 milijonov Evropejcev. A spletno podjetništvo, trgovine in storitve nikakor ne morejo narediti preboja, zato vsako leto v zrak izpuhti 415 milijard evrov, poudarjajo v Evropski komisiji. Zato so se odločili vzpostaviti enoten digitalni trga z odpravo ovir za državljane in podjetja.

Svetovni digitalni trg krepko obvladujejo Američani s 54 odstotki vsega spletnega prometa, sledijo jim ostale države z 42 odstotnim deležem kolača, storitev med državami članicami Evropske unije pa je le za štiri odstotke. 

Graf | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Strategija za enotni digitalni trg, ki so jo skovali v Bruslju, bo slonela na treh stebrih:

  1. Boljši dostop potrošnikov in podjetij do digitalnega blaga in storitev po vsej Evropi
  2. Oblikovanje ustreznih pogojev za razcvet digitalnih omrežij in storitev
  3. Čim boljše izkoriščanje potenciala rasti digitalnega gospodarstva 

Nizka cena dostave je ključna

Evropski potrošniki bi vsako leto privarčevali 11,7 milijarde evrov, če bi lahko na spletu izbirali med vso ponudbo, ki jo imajo evropska podjetja. Samo sedem odstotkov srednje velikih in malih podjetij (SMP) v EU svoje izdelke in storitve prodaja v druge države članice. Tista, ki bi rada naredila ta korak, se morajo prilagoditi pravilom ciljne države – stroški lahko znašajo do devet tisoč evrov.

"Če bi uvedli enotna pravila za spletno podjetništvo v vseh EU državah, bi 57 odstotkov podjetij začelo ali pa povečalo prodajo v druge države članice," so prepričani v Bruslju.

Za več kot devet desetin nakupovalcev prek spleta so sicer nizke cene dostave in možnost vračila pošiljke ključne spremenljivke, ko gre za odločitev za nakup.

Nekaj manj kot dve tretjini podjetij se strinja, da so stroški dostave previsoki. Tudi zato se več kot polovica trgovcev sploh ne trudi prodajati v druge države EU.

V Sloveniji je spletna trgovina še v povojih

Slovenskih podjetij, ki svoje izdelke ali storitve prek spleta prodajajo evropski druščini držav, je le 15 odstotkov, v ostale države jih prodaja borih pet odstotkov. 

Pri enem večjih slovenskih spletnih trgovcev, so se načrtov Evropske komisije razveselili.

"Pri Mimovrste se že dolgo zavedamo, da ne tekmujemo samo na trgu slovenske spletne prodaje, temveč je naša konkurenca tudi v EU in izven nje," pravi direktorica Lea Benedejčič. 

Mimovrste je sicer del mednarodne skupine Netretail Holding, ki ima spletne trgovine v več državah srednje Evrope. 

"Na ravni skupine že nekaj časa intenzivno razmišljamo o optimizaciji mednarodnega poslovanja in logističnih rešitev, ki bodo odpravile zadnje ovire za širitev prodaje posameznih spletnih trgovin v skupini izven nacionalnih meja. Znotraj skupine Netretail Holding se že pripravlja poenotenje češke in slovaške spletne trgovine, ki bosta kmalu delovali enotno in imeli skupne rešitve. Podoben plan je s širitvijo Mimovrste na hrvaški trg, kjer bomo delovali na podobnem enotnem sistemu," še poudarja Benedejčičeva.

Težave z avtorskimi pravicami

Bruselj bo pod drobnogled vzel tudi področje avtorskih pravic. Vsak tretji Evropejec bi namreč rad priljubljene vsebine spremljal tudi, ko potuje v druge države EU, vsak peti popotnik pa med potovanjem v ostale države. A zaradi avtorskih pravic so vsebine v njihovem jeziku običajno nedostopne.

Veliko težavo na spletu sicer predstavlja zasebnost. Skoraj tri četrtine Evropejcev meni, da spletni trgovci od njih zahtevajo preveč osebnih podatkov.

EU obljublja, da bo več naredila tudi na področju širokopasovnega interneta. Zdaj ima dostop do njega manj kot 60 odstotkov ljudi v mestnih, odstotek pade na 15 na podeželju.

Skoraj polovica državljanov EU sicer ni ustrezno izurjena, ko gre za uporabo spleta, ugotavljajo v Bruslju. Na drugi strani kar devet desetin delodajalcev zahteva določeno mero takšnih veščin. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • allstarr111 09:57 07.maj 2015.

    Ja res je, ampak kaj ko dejanska storitev ni vredna več kot 1 euro. Madona saj gre za domestic shipping v žepni državi.Recimo da je zadeva ogromno predraga, in jest je ne uporabljam več, oni bodo dražili folk ...prikaži več bo nehal uporabljat in zadeva se bo sama porihtala :) Pač samo selekcija ane.

  • nostradamus 09:10 07.maj 2015.

    vse se da vse se zmore kjer je volja tam je tudi pot vsako posiljko do par kg lahko spravis v kateri koli konec slovenije za max 2-5eur

  • allstarr111 08:00 07.maj 2015.

    zakaj misliš da bi tolka izgubo, jest mislim da bi zaslužili celo več kot zdaj, ko razmišljam percej dolgo ali bi poslal paket ali imam kakaga znanca ki redno hodi v tisti konec slovenije, recimo 8 eurov za paket 2-7 ...prikaži več kg iz Lj v recimo Celje ?Mislim da če bi bila cena nižja bi se ta servis več uporabljal, recimo leta 95 so babe po ljubljanskih pisranah celo malico, tortice, sladolede naročale pri kuriskih službah, to pa zato ker je bilo poceni, sedaj še dokumentov ne pošiljajo več niti po pošti niti po kurisrkih službah, je ceneje da se en od zaposlenih direktno zapelje tja in da v pgodbe v podpis.