Slovenija
115 ogledov

Vse manj se nas ima za Slovence

zastava slovenska Žurnal24 main
V času samostojne Slovenije število tistih prebivalcev, ki se imajo za Slovence, pada, je povedal strokovni svetnik na Inštitutu za narodnostna vprašanja Janez Stergar. Meni, da obstajajo tri Slovenije: matična, zamejska in izseljenska.

Kot je pred začetkom predavanja Ali bo za Slovence spet veljalo samo milijon nas je? v Svetovnem slovenskem kongresu povedal Janez Stergar, delež narodnostno opredeljenih Slovencev pada že vse od konca druge svetovne vojne. Leta 1948 se je za Slovence opredeljevalo 97 odstotkov prebivalcev, v letu 2002 pa dobrih 83 odstotkov.

Stergar sicer meni, da obstajajo tri Slovenije – matična, zamejska in izseljenska.

Ob tem poudarja, da v nobeni državi delež in število tistih, ki se izjavljajo za Slovence, ne upada tako močno kot v matični državi slovenskega naroda. Kot pravi, zunaj meja Slovenije živi od 461 tisoč do 558 tisoč Slovencev.

Podatki zadnjega štetja prebivalcev v letu 2002, v katerem so raziskovalci beležili tudi jezikovno pripadnost prebivalcev, kažejo, da je prebivalcev, ki so za materni jezik navedli slovenski jezik, bistveno več od tistih, ki so se za Slovence opredelili.

V letu 2002 je namreč slovenščino kot materni jezik navedlo 1.723.434 prebivalcev Slovenije. To pa je, kot pravi Stergar, paradoksalno.

Preseneča ga, da upadanju deleža narodnostno opredeljenih Slovencev zlasti politiki ne posvečajo večje pozornosti. Ti naj bi skrbeli za razvoj slovenskega jezika in slovenske kulture, meni.

Komentarjev 14
  • antoncek 23:24 29.maj 2012.

    Danes sem bil na Upravni enoti Ljubljana; Sektor za upravne notranje zadeve. S strankami so poslovale štiri prijazne gospe. Slovenskega priimka med nijmi ni bilo. Amen

  • Avatar atojeto
    atojeto 23:02 29.maj 2012.

    Konkurenčnost je na zadnjem mestu, zato pa smo tam kjer smo. Res pa je da bi moral postati ritoliznik, kupiti kakšno diplomo, pobirati različne neupravičene dodatke (ločeno življenje, prebivališče 100 km od službe). V Sloveniji še vse preveč deluje VIP. ...prikaži več Imam lastne izkušnje, ko napredujejo tisti, ki najmanj naredijo, a zelo uspešno vrtijo gobec. Želim samo pošten sistem, kjer bomo plačani po sposobnostih in storilnosti. No, ampak to je moja napaka.

  • ghz891 22:27 29.maj 2012.

    Ja vidiš bolj se ti splača imeti več otrok, če imaš enega ne dobiš dovolj raznoraznih dodatkov. "Boljše službe" ti "pobirajo" tujci ker so očitno bolje kvalificirani in zainteresirani od tebe. Nevem kaj gre to enim tako v rit, velik ...prikaži več del tujcev ki se priseli iz bolj revnih okolij si dovolj želi uspeti da ne gnijejo celega življenje v revščini in takšne več kot rabimo. Postani bolj konkurenčen in boš lažje dobil zaposlitev. As simple as that... Hlapcu nobeden nebo kar tako brez razloga ponujal konja.