Avto
100 ogledov

Volkswagnov budd-e predstavlja prihodnost električnih vozil

Volkswagen budd.e koncept Volkswagen
Volkswagen je na Sejmu zabavne elektronike CES 2016 v Las Vegasu razkril novo konceptno vozilo s katerim napoveduje prihodnost električnih vozil. Budd.e je zasnovan na novi modularni platformi za električna vozila (MEB), predstavlja pa tudi možnosti povezljivosti avtomobila z elektronskimi napravami v domovih.

Volkswagnov koncept Budd-e ima vgrajena dva električna motorja, enega na prednji in enega na zadnji osi, ki poganjata vsa štiri kolesa. S polno baterijo je doseg vozila na električni pogon več kot 500 kilometrov, pospešek od 0 do 100 km/h je 6,9 sekunde.

Med touranom in transporterjem

Prednost posebne MEB platoforme za električna vozila je, da v potovalni kabini zaradi drugačne postavitve motorjev omogoča več prostora in nove možnosti kreiranja notranjega prosotra v vozilih.

Volkswagen budd.e koncept | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen budd.e koncept | Avtor: Volkswagen Volkswagen


Budd-e je daljši od družinskega VW tourana, a manjši kombija transporter, zato pa oba presega v širino. Zahvaljujoč drsnim vratom je odprtina za vstopanje v vozilo ogromna, kljub temu pa budd.e ostaja kompaktno vozilo.

Na nosu je velika značka z logotipom VW, ki spominja na koncept bulli, polni prilagodljivi led žarometi, streha daje vtis, da lebdi ...

Sem ugasnil luči, kaj je v hladilniku?

Bolj kot zunanjemu dizajnu so v Wolfsburgu pozornost namenili tehnični zasnovi vozila, ki jo opisujejo kot mobilno domovanje. Vozilo namreč ponuja številne možnosti povezljivosti, nov vmesnik za lažje upravljanje s sistemi in tehnologijami, vozilo se lahko preko spleta poveže s pametnimi napravami doma.

Volkswagen budd.e koncept | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen budd.e koncept | Avtor: Volkswagen Volkswagen


To pomeni, da lahko voznik ali potniki nadzirajo, ali so doma luči prižgane ali ugasnjene, enako velja za televizor, računalnike, ogrevanje ... Potniki si lahko že pred prihodom domov pripravijo vse kar potrebujejo, ko vstopijo skozi vrata domovanja. Predhodno bodo lahko preverili kaj je v hladilniku in če česa ne bo, hrano naročili kar iz avtomobila, dostavili pa jim jo bodo kar na dom. Voznik in potniki lahko s sistemi v vozilu upravljajo z gestami, celo ogledala so zamenjale kamere in zasloni.

Volkswagen budd.e koncept | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen budd.e koncept | Avtor: Volkswagen Volkswagen


Pri VW pravijo, da gre za avtomobil z letnico 2019. Takrat naj bi bil pripravljen za prevoz po cestah, takrat naj bi bilo možno 80 odstotkov baterije napolniti v 15 minutah, pri VW v povezavi z budd-e konceptom najavljajo tudi samodejno vožnjo.

V golfu se bo ukazovalo z gestami

Pri Volkswagnu so sejem zabavne elektronike izkoristili tudi za najavo novega sistema za električni e-golf. Predstavili so 9,2-palčni zaslon, ki se ga upravlja z gestami rok, zabavno-informacijski sistem ima izboljšano glasovno ukazovanje, s čimer uvaja tudi možnost prebiranja in pisanja tekstovnih sporočil med vožnjo.

Komentarjev 2
  • samo.jst 09:32 06.januar 2016.

    Električni Passat karavan z dosegom 800km in začetno ceno 25k ter letnico 2016, to bi bila revolucija.

  • samo.jst 07:43 06.januar 2016.

    ...in to naj bi bila ta 'revolucionarna' inovacija s strani VW, ki ste jo napovedali v http://www.zurnal24.si/vw-volkswagen-ces-elektrika-clanek-262544? 375km dosega in vgrajen app, ki ga že par let ponuja vsak sistem "pametne hiše" in spet neka "Jetsons" futuristična oblika? Kaj pa ...prikaži več pričakovana cena? 40k€.... jooj so zabluzili pri VW.