Slovenija
24 ogledov

"Vzemite udarce kot žrtev revolucije"

Vstaja v Mariboru Nino Verdnik
Svoje videnje protestov je danes na blogu zapisal tudi nekdanji policist. "Če bi imeli policisti priložnost se pogovorit s protestniki, bi ugotovili, da imajo vsi iste težave in se v večini stvari strinjamo."

Po protestih v Mariboru se je na spletu pojavil zapis ponosnega Mariborčana, ki je opisal svoje doživetje na protestu. Kot je zapisal, se je vračal s službe, ko je srečal brata in z njim spregovoril nekaj besed, nenadoma so zagledali množico, ki je bežala pred policisti in začeli so teči tudi oni.

Nato nadaljuje: "Policisti začnejo spuščati solzivec, del nas stisnejo v podhod. S ščitom policist udari dekle poleg mene in rečem policistu, če se mu to zdi normalno, da pretepajo ženske. Naenkrat me za ovratnik potegne en policist, dvignem roke, mu rečem "Ne upiram se". V zahvalo dobim s pendrekom po hrbtu in nogi, nato me vržejo na tla in vklenejo roke na hrbtu." Peljali so ga na policijsko postajo. Tam je bil, kot je zapisal živi kaos. Zaprli so jih v garažno hišo policije, ker prostora za vse ni bilo. "Sprašujem se, ali sem del naslova tega članka "V Mariboru prijetih najmanj 25 nasilnežev, poškodovanih pa 15 ljudi". Sem jaz med tistimi nasilneži? Kako 25? Na postaji nas je bilo vsaj 50."

Ponosni Mariborčan si tako postavlja vrsto vprašanj: "V kakšni državi mi živimo? Kaj se je zgodilo z našo Slovenijo? Zaradi skorumpiranega župana protestiramo na ulicah! Pa kam smo prišli? Policija izvaja nasilje nad državljani! Kam smo prišli? Policiji so stvari ušle popolnoma izpod nadzora. Slišal sem možakarja, ki je razlagal kako je 10 policistov pretepalo enega protestnika. Celo njihov "šef" je vpil "Stoj" in jih komaj pomiril. Pa kaj je s temi policaji? Niso pred kratkim jokali kako hudo jim gre? Takrat smo jim državljani stali ob strani, zdaj pa nam vračajo na ta način?"

"Če bi se uspeli pogovoriti, bi ugotovili, da imamo iste težave"

Na proteste, pa se je odzval tudi nekdanji policist. Na blogu "Jebi ga, policaj sem" je zapisal svoje videnje protestov. "Sam sem bil dolga leta v posebni policijski enoti in zato vem, kako je biti v uniformi, skupaj še z nekaj kolegi in gledati, kako deset tisoč ljudi vate mečejo predmete in si zanje vse samo človek ne, doživljati stres, jezo, strah, ... Nekako pa razumem, da ljudje takrat v nas vidijo državo in zato nad nas sproščajo vse frustracije, katere jim je povzročila država – od prekrškov, do lisic mestnega redarstva, preveč odmerjene dohodnine, do tega, da je na vladi opcija, katero niso volili, … v nas vidijo Janšo, Kanglerja, Jankoviča, cerkev,…. če bi imeli policisti priložnost se pogovorit s protestniki, bi ugotovili, da imajo vsi iste težave in se v večini stvari strinjamo," piše.

Opozarja, da so premalo plačani, da bi dovolili, da bi huligani, ki izkoristijo legitimne proteste in udeležence, in se skrijejo v množici njih, le-te izkoristili za svoje izživljanje. Hkrati pa ne morejo postaviti svojih teles in življenj, ter dopustiti, da huligani v njih mečejo kocke, topovske udare, znake in steklenice.

Sprašuje se, kaj bi se zgodilo z Rotovžem, če ga ne bi varovali. "Zagorel bi, zagorele bi ulice, od tega pa bi imeli korist samo huligani, ki sploh ne vedo kaj se v državi dogaja. Protest pa bi izgubil legitimnost. Skratka, policisti smo za spremembe, ne moremo pa dovoliti huliganstva in napadov na nas. Normalnim, mirnim protestnikom svetujem, da se udeležijo protestov, ker le tako (očitno) nam bo uspelo spremeniti politiko v državi in s prestolov vreči te samodržce, naj pa se, ko bodo posamezniki hoteli izkoristiti njihovo stvar, takšne posameznike izolirajo tako, da se oddaljijo od njih. Tako ne bodo imeli “kritja” množice in protesta ne bodo mogli uničiti," sporoča.

Na koncu se vsem tistim, ki so v ponedeljek dobili udarce v Mariboru in če si jih niso zaslužili, opraviči. Ter doda: "Verjamem, da takšni so bili. Morda to lahko vzamete kot žrtev revolucije."

Komentarjev 53
  • Scott 02:59 01.december 2012.

    nezavesten;ti si definitivno izrodek s črko na koncu priimka,ki je ni v slovenski abecedi;zatorej,če ti pri nas v Sloveniji ni všeč,pojdi v domovino svojih staršev,tam je zagotovo vse v najlepšem redu,tam ti bo lepo v življenju.?Kako,da so tvoji v skandinavskih ...prikaži več deželah,v Švici,Nemčiji in še kje tiho,kako,da tam ne zganjajo primitivizma?

  • Žurnalček 14:23 29.november 2012.

    8 pokrajin z Župani in to je vse amen ! Pustiti občinske svete neprofesionalce , da usmerjajo potrebe za svojo lokalno skupnost , Državni svet raspustiti takoj , državni zbor zmanšati za polovico, pokrajinske svete voliti brez strankarske pripadnosti - ...prikaži več samo samostojni kandidati - in to samo polprofesionalno, Ministrstva PREREŠETATI in UKINITI brez kakršnjih koli analiz , vsako drugo pisarno. Ni važno , kdo noter uraduje Iz vojske rukent vse oficirje brez VOJAŠKIH akademij, razen specialističnih znanj, na sto vojakov en vodnik in na celo vojsko en general , dva polkovnika štirje podpolkovniki in 8 majorjev!

  • Žurnalček 14:06 29.november 2012.

    Ti sam verjem TV sliki in komentatorjem. Jaz iz osebnih izkušenj vem , sem službeno prisoten na vseh tekmah , da je policija bila tista , ki je VEDNO prva isprovocirala in to namerno ene in druge navijače ! Samo ...prikaži več enkrat jih je in to KRESALKA zajebala , na drugi tekmi , še na Ljubljani , ko je ninđa želve zaprla v kletke izven stadiona in ni bilo nobene pizdarije !