Svet
25 ogledov

"Prašna gospa" iz 11. 9. umrla še pred obletnico

Marcy Borders Profimedias
Fotografija Marcy Borders je bila ena tistih, ki je v največji meri zajela kataklizmo in kaos po zrušenju dvojčkov WTC 11. septembra 2001. Bordersova je umrla pred nekaj tedni, verjetno prav zaradi posledic dogodka izpred 14 let.

Ženska, na debelo prekrita s prahom in z izrazom groze ter nemoči na obrazu. Fotografija takrat 28-letne bančne uslužbenke Marcy Borders je obšla svet, postala je znana kot "Prašna gospa". Fotografijo je posnel fotograf agencije AFP Stan Honda. 

Marcy Borders se letos ne bo udeležila žalnih slovesnosti v spomin na dogodke, v katerih je v Al Kaidini ugrabitvi štirih letal in posledičnem napadu na WTC, Pentagon in padcu enega izmed letal na polje v Pensilvaniji umrlo skoraj 3.000 ljudi.

  • ZDA se spominjajo najhujšega napada v moderni zgodovini. Več TUKAJ.

Bordersova je namreč avgusta letos umrla po enoletni bitki z rakom na želodcu. Ko je izvedela za bolezen, se je za Jersey Journal vprašala: "Je ravno ta dogodek sprožil raka v meni? Prepričana sem, da je temu tako, saj nisem bila sicer nikoli bolna. Niti visokega pritiska nisem imela, holesterola ..."

Dogodek mori tudi danes 

Gost prah, ki se je še tedne dvigal nad območjem zrušenih dvojčkov nekdaj najvišjih stavb na svetu, je bil po prepričanju zdravstvenih strokovnjakov zdravju izredno škodljiv, saj bi bili vmes tudi kancerogeni azbestni delci, delci stekla in drugih zdravju škodljivih materialov. Več študij, ki so spremljale nadaljnjo življenje preživelih po napadu, je potrdilo, da so se pri mnogih pojavila pljučna bolezenska stanja. Lani je ena od študij navedla podatek, da je vsaj 1.646 oseb, med njimi številni reševalci in policisti, ki so se odzvali na pomoč, do danes že zbolela za rakom. 

Paniko zagnala vsakič, ko je zagledala letalo

Številni pa so imeli tudi psihične težave. Tudi Bordersova, saj se je v letih po napadu bojevala z depresijo, postala je odvisnica od kokaina. "Bila sem gotova, da bo Osama bin Laden izvedel nove napade. Vsakič, ko sem zagledala letalo, sem zagnala paniko. Če sem opazila kakšnega moškega na stavbi, sem bila prepričana, da me bo ustrelil," je pripovedovala po navajanju Guardiana.

Ker se je njeno življenje tako porušilo, je izgubila tudi skrbništvo nad svojima dvema otrokoma, leta 2011 pa je končno odšla v zavod za rehabilitacijo. Od takrat je uspela ostati stran od alkohola in mamil, lansko poletje pa je bila diagnosticirana za rakom. 

Njena hčerka je po smrti za New York Post dejala, da je mati borila izjemno bitko. "Ni bila le 'Prašnata gospa', bila je tudi moja junakinja in bo vedno živela v meni."

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.