Slovenija
124 ogledov

Rode: Razšla sva se "kot Črtomir in Bogomila"

Franc Rode (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Danes 62-letna Tanja Breda S. trdi, da je bila s kardinalom Francem Rodetom intimna že po posvečenju. Njen sin od Rodeta zahteva test očetovstva. Rode navedbe zanika in napoveduje tožbo.

"Da. Bila sva intimna, ko sem bila stara 18 let. Prišel je k nam, ko se je že kot doktor na ljubljanski teološki fakulteti peljal v Maribor," je za časopis Delo povedala Tanja Breda S.

Po njenih besedah sta bila s Francem Rodetom intimna leta 1969, skoraj deset let po njegovem mašniškem posvečenju.

Njen sin Peter, ki zdaj živi na Bližnjem vzhodu, je pred nekaj meseci v Sloveniji najel odvetnico, prek katere poskuša od Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK.

Njegova mama sicer zanika, da bi bil Rode Petrov oče in da "se ne spomni, ne ve, kdo je oče". Po poročanju Dela pa obstaja priča, ki je o dogodkih pripravljena "govoriti tudi na sodišču".

Rode: Nisem prelomil celibata

Na zapis se je že odzval tudi kardinal Rode. "Kakor se lahko vsak prepriča, temelji članek na govoricah, navedbah neimenovanih virov in domnevah gospoda Petra S., od katerega nisem osebno nikdar prejel zahteve po preverjanju sorodstvene povezave. Mati imenovanega gospoda je navedbo o očetovstvu odločno zanikala. Ponavljam, da je zgodba neresnična in me prikazuje v neresnični luči," je zapisal Rode.

"Prijateljstva izpred skoraj 50 let z gospo, o kateri govori prispevek z dne 28. avgusta, ne tajim, ostro pa zanikam vse trditve o prelomitvi duhovniškega celibata in domnevnem očetovstvu," dodaja kardinal.

Delo je o njegovem domnevnem očetovstvu pisalo 6. avgusta in mu, trdi Rode, zavrnilo zahtevo po preklicu trditev. "Kakor sem napovedal v prvi zahtevi po preklicu neresničnih trditev, bom v obrambo svojega dobrega imena uporabil vsa pravna sredstva, zato pooblaščam odvetniško hišo Zidar-Klemenčič, da sproži in vodi vse potrebne postopke za zaščito mojega dobrega imena in časti," pravi Rode in dodaja, da verjame, "da bo postopek pokazal neutemeljenost in neresničnost zapisa v časniku Delo".

Razšla sta se "kot Črtomir in Bogomila"

"Ko sem se po dolgih letih študija v Parizu sredi šestdesetih let vrnil v domovino, se je na mestu, kjer sem opravljal svojo službo, spletlo lepo prijateljstvo z dekletom. To prijateljstvo bi lahko preraslo v ljubezen, a sva se sporazumno odpovedala drug drugemu zaradi višje vrednote: mojega duhovniškega poslanstva," je za radio Ognjišče povedal Rode.

"Šla sva vsak svojo pot. Nikoli se nisva toliko zbližala, da bi se iz tega lahko rodil otrok, kar je gospa potrdila tudi v objavljenem članku," trdi kardinal.

"Razšla sva se nekako tako, kakor sta se Črtomir in Bogomila iz Krsta pri Savici odpovedala zemeljski ljubezni iz višjih razlogov," dodaja.

Komentarjev 41
  • privat 06:11 01.september 2012.

    JAZ PA MISLIM DA JE TO ČLOVEK ,KI NI VREDEN ČISTILKINE METLE... ko ga pogledas vidiš hinavstvo in da ni vreden svojega obstoja ,kaj šele cerkvene moči!

  • dragec 10:04 29.avgust 2012.

    Zakaj se naši župniki in drugi cerkveni možje sramujejo očetovstva. Vsak normalen ati se veseli svojega sina, a ne???

  • URIAH HEEP 06:46 29.avgust 2012.

    Novejši link z dopolnitvijo.http://www.gibanje-ops.com/prispevki-razlicnih-avtorjev/41-prispevki-razlicnih-avtorjev/350-zgolj-za-medklic-in-za-dokaz-kompatibilnosti-z-naim-seznamom-udbovcevhttp://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/1327391/an/0/page/1