Slovenija
17 ogledov

Za demokracijo v digitalni dobi

Žurnal24 main
Proti vladnemu nadzoru na spletu. Peticija, ki so jo začeli pisatelji, je naslovljena na oblast, korporacije in Združene narode; zbiranje osebnih podatkov prek spleta enači s krajo in kršenjem človekovih pravic.

Margaret Atwood, Don DeLillo, Martin Amis, Günter Grass, Pico Ayer, Will Self, Irvine Welsh, Jeanette Winterson, Lionel Shriver, Paul Auster, Dave Eggers in Jonathan Lethem sestavljajo skupino priznanih pisateljev pobudnikov za spletno peticijo, ki se zavzema za svobodo na spletu oziroma demokratizacijo razmer v digitalni dobi. V širši skupini 562 pisateljev podpornikov iz 80 držav je tudi pet Nobelovih nagrajencev. Svetovne vlade in korporacije pozivajo, naj spoštujejo človekovo zasebnost in vohunsko zbiranje podatkov o posamezniku enačijo s krajo.

Pet konkretnih zahtev

Zahtevajo sledeče:

1. Pravico, da se vse ljudi obravnava kot demokratične državljane ter jasno opredeli, do katere meje se lahko zakonito zbira njihove osebne podatke in kdo jih lahko zbira. Glede shranjevanja podatkov mora biti jasno navedeno, kje se podatki hranijo in za kakšne namene se uporabljajo ter da se ob nezakoniti pridobitvi in hranjenju podatkov ti izbrišejo.

2. Pozivajo vse države in korporacije, naj spoštujejo te pravice.

3. Pozivajo vse državljane, naj se borijo in branijo svoje pravice.

4. Pozivajo Združene narode, naj priznajo pomembnost varovanja človekovih pravic v digitalni dobi in ustanovijo mednarodni zakon o digitalnih pravicah.

5. Pozivajo vse vlade, naj podpišejo in sodelujejo pri tovrstni konvenciji.

Iščejo še 8 tisoč podpisov

Če se strinjate z naštetimi pogoji in bi radi svoj glas prispevali k demokratizaciji v digitalni dobi (vaše ime je lahko vidno ali skrito), lahko obiščete spletno stran Change.org/petitions/a-stand-for-democracy-in-the-digital-age-3. Peticijo je do zdaj podpisalo že več kot 140 tisoč podpisnikov, potrebujejo pa jih še okoli osem tisoč – treba je doseči mejo 150 tisoč podpisnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.