Šport
29 ogledov

"Za gol ali dva boljši od Rusije"

Beno Lapajne EPA
Beno Lapajne je bil vrsto let nepogrešljivi član slovenske izbrane vrste. Vratar, ki je v dresu Slovenije zbral 218 nastopov, je optimističen pred četrtfinalnim nastopom izbrancev Borisa Deniča.

Kako bi ocenili tekmo Slovenije proti Egiptu?
Odlična tekma skozi celotno tekmo. Proti koncu so fantje malce popustili, a to je tekma na izpadanje in pomembna je le zmaga. Zdaj morajo biti vse misli usmerjene k Rusiji. Menim, da ta ni več na takšni ravni kot včasih. Je premagljiva in lahko se uvrstimo v polfinale.

Vas nihanja v slovenski igri ne skrbijo?
Ne. Ker se igra 60 minut in nihče eno uro ne odigra stoodstotno. Vsi tekmeci so dobri in vsakdo najde dobrih pet ali deset minut. Naša reprezentanca je tudi dovolj psihično močna, da se zlahka prebije skozi krizo in do konca odigra suvereno.

Čemu pripisujete dobre predstave?
Predvsem tekmeci ne dosegajo po 30 zadetkov. Pomembna je obramba. Res je, da igramo hitro, imamo hitrega centra, hitro prehajamo v napade, a predvsem smo tudi v primerjavi z evropskim prvenstvom dvignili raven igre v obrambi in tu je ključ do teh šestih zmag. Upam, da bodo tako tudi nadaljevali. Rusi nam ustrezajo, so počasnejši.Glavni igralec je Sergej Harbok, a verjamem, da bodo naši našli način, kako ga ustaviti.

Je potem Rusija s Harbokom podobna Belorusiji z Rutenko?
Mogoče. Ruse sem sicer gledal na tekmi z Brazilijo, kjer me niso prepičali. Z malce sreče bi lahko zmagali tudi Brazilci, proti njim pa bi morda igrali celo težje kot proti Rusiji. Tekma v četrtfinalu bo vsekakor težka. Ne bomo zmagali z desetimi goli razlike, bomo pa za enega ali dva. Menim, da smo trenutno za ravno toliko boljši.

V tem primeru bo najverjetneje sledilo polfinale s Španijo.
Vse je možno. V eni tekmi lahko Slovenija premaga vsakogar. Upam, da uženemo Ruse, nato pa bo nov svet. Vsakogar je mogoče premagati. Res je, da bi na tekmi s Španijo verjetno igrali tudi proti gledalcem in še komu drugemu. A tudi to je treba pozabiti.

Vratarja?
Vratarjem je lažje braniti, če obramba zapira sredino in je kompaktna. Igra vratarjev je zelo povezana z obrambo. V eni tekmi vratar še mogoče lahko zaustavi tekmeca, na vseh pa ne. Oba naša vratarja sta odlična, to pa je posledica dobre obrambe in igre celotne ekipe. Upam, da bo tako tudi naprej.

Vas ob gledanju tekem zamika, da bi znova stopili med vratnice?
Ne. Mi smo svoje že naredili, zdaj so na vrsti mlajši. Upam, da jim bo uspelo tisto, kar nam ni – osvojiti kolajno na svetovnem prvenstvu.

Kdo je zdaj glavni favorit prvenstva?
Slovenija je zame ena od favoritinj. Morda je do zdaj najboljše igre prikazala Hrvaška. A ta se bo zdaj pomerila s Francijo, ki je zanje vselej črna mačka. Če bodo Hrvati to zmagali, so veliki favoriti za naslov. A v polfinalu pravzaprav lahko vsak premaga vsakogar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.