Slovenija
21 ogledov

Za izdajanje računov posebna knjiga

DURS Anže Petkovšek
Vlada se nad sivo ekonomijo podaja s posebno vezano knjigo računov. Novelo zakona naj bi državni zbor potrdil še letos.

Vlada je namreč sprejela predlog novele zakona o davčnem postopku, ki v okviru boja proti sivi ekonomiji zahteva dosledno izdajo računov za opravljeni promet blaga in storitev. Zavezanci, ki za izdajo računov ne uporabljajo računalniškega programa, bodo morali kupiti vezano knjigo računov, pred tem potrjeno pri davčnemu organu. 

S tem želijo povečati preglednost poslovanja z gotovino in zmanjšati možnost neplačevanja davkov. Novost bo za zavezance obvezna od 31. januarja 2015. 

Davčni zavezanci bodo tako izdali račun za opravljeno dobavo blaga oz. storitev z uporabo vezane knjige računov. Knjige bo mogoče kupiti v prosti prodaji, evidenco pa bo po posameznem zavezancu vodila Finančna uprava RS. 

Po predlogu se bo tudi za fizične osebe določila obveznost nakazovanja plačil in prejemkov na transakcijske račune, saj to zagotavlja učinkovitejše pobiranje davkov. Finančni minister bo imel možnost, da s podzakonskim predpisom določi, za katere izjeme obveznost nakazovanaj na transkacijske račune ne velja. 

Vlada zvišala davčne stopnje

Vlada je potrdila tudi zvišanje stopnje davka na finančne transakcije in zavarovalne posle. Po predlogih se bo stopnja davkov zvišala s 6,5 na 8,5 odstotka, kar bo prihodnje leto v proračun prineslo dodatnih 30 milijonov evrov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.