Slovenija
23 ogledov

Za Mercator se zanima tudi Poljak

mercator Anže Petkovšek
Za nakup Mercatorja naj bi se poleg Ivice Todorovića zanimal tudi ustanovitelj največjega poljskega trgovca Mariusz Świtalski.

Edinemu zainteresiranemu strateškemu kupcu za 53 odstotkov Mercatorja se je s podpisom sporazuma o nerazkrivanju podatkov po informacijah časnika Finance pridružil še sklad Mariusza Świtalskega, ki pa ga prodajalci štejejo med trgovce. Ustanovil (in prodal) je namreč dve največji trgovski verigi na Poljskem.

Świtalski po podatkih časnika nenehno ustanavlja podjetja, jih razvije in nato pa proda. Zdaj se ukvarja predvsem z nepremičninami, svojo poslovno pot pa je začel s kavo. Leta 1997 je ustanovil sedaj največjo poljsko diskontno verigo Biedronka (Pikapolonica). Dve leti za tem jo je prodal Portugalcem, sam pa ustanovil trgovsko družno Žabka (Žaba), ki je delovala na Poljskem in Češkem in je danes v lasti zasebnega naložbenega sklada Mid Europa Partners. Ta se po pisanju Financ poteguje tudi za Mercator. Češki del Žabke je kupil britanski trgovec Tesco.

Ponudbe pod lanskimi 221 evri

Nezavezujoče ponudbe za nakup 53-odstotnega deleža Mercatorja so poslali hrvaški Agrokor ter zasebni naložbeni skladi CVC Capital Partners, Mid Europa Partners in Bain Capital Partners. Agrokor, ki za večino slovenske politike ni bil sprejemljiv kupec, za delnico v nezavezujoči ponudbi ponuja največ, 130 evrov, kar je precej pod lanskimi 221 evri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.