Slovenija > Črna kronika
419 ogledov

Za nesrečo na Ižanki za trideset let v zapor

nesreča Saša Despot
Samu Trdinu za umor in poskus umora policistov 30 let zapora. Motiv za dejanje maščevanje za večkratno posredovanje policistov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Samu Tadinu, ki se je julija lani na Ižanski cesti namerno zaletel v policijsko vozilo na nujni vožnji, dosodilo 30 let zapora.

Za umor policista mu je dosodilo 25 let zapora, za poskus umora drugega policista pa 15 let zapora, nato pa izreklo enotno kazen 30 let zapora, kar je tudi najvišja možna kazen v tem primeru.

Sodišče ni upoštevalo olajševalnih okoliščin

Tadin je dejanje na preobravnavnem naroku priznal, njegov odvetnik Bojan Župevec pa je sodišče zaprosil, naj bo pri izreku sodbe milostno in izreče najnižjo možno kazen, saj da je Tadin star že skoraj 45 let, brez službe in stalnega prebivališča. A sodišče ni našlo nobene olajševalne okoliščine.

Pričakal jih je v zasedi

Julija lani je Tadin poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče, drugi pa je bil lažje poškodovan.

Po mnenju tožilstva je bil motiv za dejanje maščevanje za večkratno posredovanje policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico.

Motiv za sprevrženo dejanje maščevanje

Sodnica je napad na policista označila kot strašno in zavržno dejanje. Z njim je po njenih besedah Tadin pokazal, da ne upošteva drugih, pač pa sledi le svojemu egoističnemu razmišljanju. Sodnice pri tem ni omajalo niti priznanje krivde, po njeni oceni pa dejanja tudi ni resnično obžaloval. "Dolgoletna dosojena kazen vas bo zato prisilila, da se boste poglobili vase in zares spoznali, kaj ste storili," je dejala.

Tadinovo ravnanje je bilo po oceni sodnice toliko bolj zavržno, ker je sklenil kaznovati policista, ki ju ni niti poznal in ki sta zgolj opravljala svojo dolžnost, pričakal pa ju je tudi v zasedi.

Policisti sicer ponavadi opravljajo težko delo, kjer je mogoče pričakovati konfliktne situacije, a teh tokrat niti ni bilo mogoče predvideti, je še opozorila.

Obsodba sina ne bo vrnila

Razglasitev sodbe so spremljali tudi bližnji in prijatelji umorjenega policista Igorja Mauserja. Njegov oče je dejal, da jim obsodba v nobenem primeru ne bo vrnila sina. Izrazil je tudi razočaranje nad delovnimi pogoji, v katerih delajo policisti. "Pri nas se policijski vodje vozijo z džipi, intervencijski policisti pa s starimi avtomobili, ki niso varni," je dejal.

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ludvik Miholic 19:18 01.februar 2016.

    ZAKAJ NI BIL OBSOJEN POLICIST V CELJU KDAJ JE UBIL ODBLIZU NASERJA IN ODBLIZU MU DAL NAJMANJ STIRI STRELE A NI POKLICAL POMOC PREDEN NI NASER IZDIHNIL POTEM PA SE VPRASATE ZAKAJ SO OSOVRAZENI POLICAJI IN SLOVENSKA OBLAST NA CELU SODSTVA

  • wester62 15:29 01.februar 2016.

    kakšna dvoličnost države in sodstva. pa ne zato da je dobil tako visoko kazen za uboj iz namere,ampak da obstajajo dvojna ali pa trojna merila za kazni. namreč maček je ubil tri mladoletne pa je dobil zelo nizko kazen. tudi ...prikaži več maček je ubijal iz namere ker če se nekdo tako napija da ne ve kje vozi in sploh gre voziti avto se šteje kot uboj iz namere.tako da očitno še vedno se štejejo kdo koliko ima pod palcem in koliko za to plača.sramota za državo in sodstvo.

  • marabunta 10:43 01.februar 2016.

    edino pravilno....za take nasilneže ni olajševalnih okoliščin, upajmo, da bo res sedel, ne pa prišel čez par let že ven, kot je ponavadi praksa