Slovenija
36 ogledov

"Za vzgled si bomo vzele finske sestre"

zdravstvo Saša Despot
Čakale bodo do konca junija, nato bodo šle, če se razmere ne spremenijo, v stavko.

"Minister Koprivnikar se sestaja z določenimi poklicnimi skupinami s področja zdravstva, ki zagovarjajo fleksibilen način plačila, vsaj tako smo iz medijev izvedeli za zdravnike," je na novinarski konferenci povedala Jelka Mlakar, predsednica Sindikata delavcev zdravstvene nege. "S tem se načeloma strinjamo - plačni sistem je bil leta 2002 sestavljen tako, da bodo boljši delavci dobili več, a izkazalo se je, da imamo vedno večjo uravnilovko."

PREBERITE ŠE:

Plačni razredi se po besedah Mlakarjeve stiskajo. "Srednje medicinske sestre, ki delajo v zdravstvenih domovih in nimajo dodatkov, so praktično na minimalcu," pravi in dodaja, da bi bilo pred fleksibilizacijo nujno popraviti anomalije sedanjega plačnega sistema.

Katastrofa za mlade brez napredovanj

V splošnem je plača univerzitetno diplomirane medicinske sestre z vsemi dodatki dosega povprečje slovenske plače, pri čemer imajo mnoge po besedah Mlakarjeve probleme z napredovanji, ki jih ni bilo od leta 2009. "Z letošnjim letom se sproščajo napredovanja - tu že v naprej povemo, da se gotovo ne bomo strinjali s kakršno koli dodatno restrikcijo na tem področju," je odločna Mlakarjeva, ki kot primer daje medicinske sestre, ki so se zaposlile leta 2006. "Nekateri leta in leta niso napredovali, veste kaj to pomeni za mlade," sprašuje Mlakarjeva. "Katastrofa, ker so izhodiščne plače tko nizke."

Dvomi v pravičnost fleksibilizacije

Dvomi v pravičnost fleksibilizacije, na kar jo, kot pravi opozarjajo izkušnje iz redne 20 odstotne delovne uspešnosti. "Tega medicinske sestre nikoli nismo videle ali občutile, ker je tako v zdravstvu, da so v hierarhični strukturi nad nami zdravniki, ki imajo prioriteto odločanja o tem, kam bodo šla finančna sredstva," je povedala na novinarski konfeenci. "Dokler ni jasnih delovnih normativov za fleksibilizacijo gotovo ne bomo."

Ocenjuje, da so razmere v slovenskem zdravstvu zelo slabe. "Slovenske medicinske sestre v resnici še nismo nikoli zares stavkale," pravi. "V primeru, da ne bodo izpolnjena pričakovanja v zvezi s kadrovskimi normativi in plačami ter na splošno delovnimi pogoji na delovnih mestih, bomo šle v aktiviranje sindikale aktivnosti do končne stavke."

Čakajo do konca junija

Načrtujejo postopne aktivnosti, s krajšimi prekinitvami dela do velike stavke, kjer si bodo, če bo potrebno za vzor vzele Finsko iz leta 2007. "Ko so stavkale medicinske sestre in babice v državi, so porodnice vozili na Švedsko," je izpostavila Mlakarjeva. "Ob tem je treba povedati, da si tega ne želimo," je dejala in napovedala, a bodo izhodišča za sindikalne aktivnosti sprejemali sredi junija in šli v akcijo, če se z ministrstvom do konca junija ne bodo zbližali.

Komentarjev 1
  • mph 19:51 11.maj 2015.

    Absolutno se strinjam, da je 1300 premalo za tak poklic, tudi na račun tega, ker traja šolanje skoraj duplo, kot pri drugih poklicih, .... ampak bi zelo rad dobil kakšno pojasnilo od Fidesa, kako je možno, da je - kljub ...prikaži več naduram - med 50 najbolj plačanimi javnimi uslužbenci kar 49 zdravnikov!! Nadure gor ali dol, tudi, če oddelajo za 3 zdravnike dela na mesec, smo še daleč do 10t, kolikor jih je mnogo od teh dobivalo.