Slovenija
37 ogledov

Mirni protesti končali v nasilju

Protesti v Ljubljani
1/56
Saša Despot
Vse je kazalo, da bodo protesti mirni, dokler na Trg republike ni prišla organizirana skupina neonacistov. Goreče bakle, petarde, pretepi, granitne kocke, pretepi. Ranjeni in aretirani. Policija protestnike razgnala s solzivcem in vodnim topom.

Med 16. in 17. uro se je na Kongresnem trgu v Ljubljani zbralo med pet (ocena policije) in deset tisoč ljudi, ki so se v nadaljevanju protestov pomaknili na Trg republike. Od tam pa, potem ko je policija območje pred parlamentom po izgredih izpraznila, spet nazaj na Kongresni trg. Policija jih je nato poskušala razbiti v manjše skupine, ki so razkropile po centru mesta.

Zamaskirani fantje sprovocirali pretepe

Četudi je vse kazalo, da bo večer minil mirno, se to ni zgodilo. Med množico na Trgu republike se je pomešala skupina 40 organiziranih skrajnežev in okoli 19. ure začela provocirati policijo ter metati goreče bakle in pirotehnična sredstva. Množica jo je izžvižgala in poskušala ustaviti, a se skupina na opozorila ni odzvala. Zapletla se je v pretep s policijo. Večina protestnikov, ki je nasilje obsojalo, se je umaknila na rob trga, v sredini pa je ostala zamaskirana skupina in policija. Izgredniki so pirotehnična sredstva metali na policijo ter med preostale udeležence protestov.

Policija je prijela več oseb, udarcev pa naj bi bili deležni tudi nekateri mirni protestniki, čeprav je policija sicer dalj časa mirno prenašala, kako so provokatorji nanjo metali steklenice in pirotehniko. Granitne kocke so letele tudi v bližnjo stavbo policijske uprave. Nasilneže so poskušali miriti tako protestniki kot policija, ki je nazadnje uporabila solzivec in vodni top.

Trg republike so do 20.30 izpraznili. V nadaljevanju je center mesta preletaval policijski helikopter. Pretepi so se preselili na območje okrog Trga republike, stepli pa so se tudi na Prešernovem trgu.

Trije policisti na opazovanju

Na travmatološkem oddelku ljubljanskega kliničnega centra so sprejeli šest oseb, štirje med njimi so bili polcisti. Tri med njimi, vsi so v sicer s čeladami zaščitene glave dobili granitne kocke, so obdržali na opazovanju. Nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Ljubljana je sprejela štiri osebe. Ena je bila v alkoholiziranem stanju, eno so sprejeli zaradi solzivca, eno zaradi plina, eno pa zaradi slabosti.

Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete je za nacionalno televizijo RTV povedal, da je policija prijela okoli 30 izgrednikov. Vsi so bili dobro opremljeni, s pirotehničnimi sredstvi, palicami in plinskimi maskami.

Stanislav Veniger, generalni direktor policije, je izrazil mnenje, da so bili policisti na proteste dobro pripravljeni in da so ob začetku izgredov posredovali primerno. V izjavi za STA je priznanje izrekel tudi predsednik DZ Gregor Virant, ki je proteste spremljal iz poslopja obleganega državnega zbora. Na Twitterju se je javil tudi uporabnik Janez Janša. "Je bilo res vredno zaradi slabih volilnih trendov ceno izstaviti celotni državi?", je zapisal.

Levo, desno, ni važno

Mirni protestniki so pred tem pred parlamentom vpili slogane proti kapitalizmu in vzklikali "Vaša kriza, naše plače, vzeli vam bomo vaše plače", "Ne diskriminirajmo", "Vsi ste gotovi" in "Lopovi". Ljudje poskakujejo "Kdor ne skače, je za Janšo, hej, hej, hej!" in klicali ministra Gorenaka: "Vinko, pridi ven!". A parlament je bil prazen; stavbo so zaradi varnosti izpraznili.

Protesti v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zbrali so se zelo različni ljudje, od mladih, upokojencev, delavcev do brezposelnih. Protestniki pravijo, da jih ne zanima, kdo je levi in kdo desni. "Hočemo na glas povedati, da nismo le proti Kanglerju in Janši, ampak proti vsem politikom," je dejala brezposelna vzgojiteljica. Ljubljančane so prišli podpret tudi Štajerci, in posamezniki iz drugih koncev Slovenije. "Tukaj smo, ker nam je dovolj parlamentarne politike in smo politiko vzeli v svoje roke," pa je dejala protestnica iz Nove Gorice.

Eden od protestnikov se sprašuje, ali so lakota, beda, pomanjkanje res nujni. Povedal je, da je prišel, ker ima dovolj sistemskega in legaliziranega nasilja države.

Pripravljeno "orožje" na Trgu republike

Protesti so do približno 19. ure potekali mirno, odjeknilo je le nekaj močnejših petard. Policija je sporočila, da je s Trga republike, ki je bil popoldan zaradi varnosti sicer zaprt, odstranili kup granitnih kock, očitno pripravljenih za uporabo na protestih. Organizatorji so na Facebooku sicer ves čas pozivali k mirnim protestom. Prav tako policija in politiki.

Veliko ljudi je imelo kot izraz želje, da se protesti ne bi sprevrgli v nasilje tako kot minuli ponedeljek v Mariboru, v rokah rdeče nageljne. Policija je od strani opazovala dogajanje, protestniki pa so jih pozvali, naj snamejo čelade in se pridružijo ljudstvu. Nekateri so v znak protesta nosili tudi sveče.

Bučno na Kongresnem trgu

Pred tem je bilo precej bučno na Kongresnem trgu. Ljudje so s sabo prinesli lonce in tolkli po njih. Protesti so potekali mirno, slišati je bilo trobljenje in piščalke, protestniki so peli "Le vkup, le vkup, uboga gmajna". Zadonela je tudi internacionala: "Že se ljudstvo je zbralo, v zadnjo borbo že hiti ..."

Protesti v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Drevesa na Kongresnem trgu so polepljena s podobami ministra Žige Türka z napisom "Gotof je".

"Maribor živi, vstanimo vsi"

Protestniki so nosili transparente z napisi, kot so: "Proti kozmetičnim popravkom, za korenite družbene spremembe", "Pesek, ne olje v motor kapitalizma", "34 otrok, ena vzgojiteljica, en kvadratni meter na otroka v vrtcih", "Pazi, drsi, gotov si", "Ljudstvu oblast, vlado na borzo","Janez Kranjski Janez, kam odhajaš danes".

In vzklikali: "Tako v tovarnah kot na univerzi proti diktaturi kapitala", "Ne bomo plačali vaše krize", "Ljudstvo lačno je ful drugačno", "Nočemo biti vaši sužnji", "Maribor živi, vstanimo vsi", "Razlastimo kapitaliste, osvobodimo policiste", "Denar ljudem, ne pa bankam","Kapitalizem je nasilje", "Janez Janša, denarnice nam tanjša", "Lopovi, lopovi!","Kangler že beži, naj gredo vsi".

Zaprte ceste

Od 14. ure je zaprt del Šubičeve ulice med Prešernovo in Slovensko cesto, del Prešernove ceste med Erjavčevo in Gregorčičevo ulico do križišča z Igriško ulico. Pred parlamentom so policisti namestili varovalne ograje, zaprli pa naj bi tudi nekatere trgovine in restavracije. Več o varnostnih pripravah na proteste preberite v prispevku Pripravljene varnostne ograje, trgovine zaprte.

Protesti so se začeli prejšnji teden v Mariboru z zahtevami po odstopu župana Franca Kanglerja. V ponedeljek se je na t. i. prvi mariborski vstaji zbralo med pet in osem tisoč ljudi. Protesti so prerasli v nasilje, ki so ga obsodili tako organizatorji kot politiki. V naslednjih dneh so podporo mariborskim protestnikom izrazili v Ljubljani, Kranju in na Jesenicah.