Slovenija > Črna kronika
25 ogledov

Začetek sojenja Škobernetu

Slovenija 22.11.2012 Milko Skoberne, Celjski sodnik, kazenska zadeva Okroznega s Saša Despot
Začetek sojenja celjskemu sodniku Milku Škobernetu, ki je na predobravnavnih narokih zanikal krivdo. Zapleti takoj na začetku.

Milko Škoberne je skupaj z nekdanjim vodjo laške komunale Marjanom Salobirjem in celjskim podjetnikom Esadom Ramićem obtožen nadaljevanega kaznivega dejanja prejemanja podkupnine v zameno za odpravo pripora in mednarodne tiralice Esadu Ćehajiću.

Esad Ramić, ki naj bi sodeloval pri podkupovanju Škoberneta, naj bi si pred dnevi zlomil roko. Sodnici je poslal opravičilo, da zato ne more na sodišče: "Zlom roke, ki se zdravi z longeto, ni opravičljiv razlog," je odredila sodnica, ki je pri Ramićevem zdravniku kar sama preverjala, kako hudo je poškodovan.

Sojenje se bo tako danes začelo brez Ramićeve navzočnosti, čeprav je sojenju brez njega nasprotoval njegov zagovornik Rafael Mohorko in tudi Škobernetov zagovornik Tomaz Bromše.

"Kršite zakon! Bistveno ga kršite! Za sojenje brez navzočnosti Ramića ni pogojev. Obdolženec še ni bil zaslišan, prav tako mu ni bila dana možnost za zagovor. Šele potem bi mu lahko sodili v nenavzočnosti," se je temu uprl Škoberne.

Še kar ne razume

Škoberne sicer znova zagotavlja, da ne razume obtožnice. "Iz njegovih vlog, ki jih je doslej poslal na sodišče, nedvomno izhaja, da obtožnico še kako razume. Ali se z njo strinja, pa je drugo vprašanje," odgovarja tožilka Blanka Žgajnar

"Kako naj razumem obtožnico, ki temelji na izmišljenih dokazih in kavarniških govoricah," pravi Škoberne.

"Obtožba nima znakov kaznivega dejanja. Sestajanje z osebo, zoper katero je odrejen pripor, ni uradno dejanje, pogovor o vsebini kazenske zadeve ni uradno dejanje. Obtožba vsebuje vrsto nepravilnosti, pa kljub temu obtožnica na podlagi enega telefonskega pogovora med soobtoženimi navaja neko kaznivo dejanje," še pravi Škoberne. Dejal je, da bo celovit zagovor podal kasneje, ko bo izveden dokazni postopek. Enako bo storil tudi Salobir.

Ne podkupnina, pravno svetovanje

Salobir je preiskovalni sodnici predlani priznal, da se je s Škobernetom in Ramicem nekajkrat sestal z Čehajićem, ki naj bi Škoberneta podkupil. A osem tisoč evrov naj bi Škoberne dobil zgolj kot neko nadomestilo za pravno svetovanje, ki naj bi ga zgolj nudil Čehajiću.  Spomnil se je tudi, da so Čehajića nekoč ustavili pri prečkanju meje na Hrvaškem – izpustili pa so ga po posredovanju Škoberneta.

Prepričan, da se postopek ne bi smel začeti

Obtoženi sodnik je na predobravnavnih narokih predlagal tudi izločitev okrožne državne tožilke Blanke Žgajnar in izločitev dokazov. Škoberne je sicer tudi že večkrat neuspešno predlagal izločitev sodnice Vladislave Lunder.

Suspendirani Škoberne tudi meni, da bi morali kazenski postopek ustaviti in počakati na ustrezno dovoljenje državnega zbora. Prepričan je, da se kazenski postopek zoper sodnika ne sme začeti brez dovoljenja državnega zbora, ki da ga v tem primeru ni bilo.

Komentarjev 1
  • klincek 10:02 14.februar 2013.

    še nogo mu polomte pa mimogrede še njegovemu zagovorniku