Slovenija
43 ogledov

Podkupljenega sodnika preiskujejo še kolegi

Slovenija 22.11.2012 Milko Skoberne, Celjski sodnik, kazenska zadeva Okroznega s Saša Despot
Milko Škoberne. Enega od postopkov naj bi disciplinsko sodišče vodilo, ker naj ne bi prednostno obravnaval določenih primerov.

Disciplinsko sodišče od aprila lani vodi dva postopka proti celjskemu sodniku Milku Škobernetu, ki mu bodo sredi februarja na ljubljanskem sodišču začeli soditi tudi zaradi domnevne podkupljenosti. Doleti ga lahko najmanj pisni opomin, ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče ali celo najhujša možna sankcija – prenehanje sodniške funkcije.

Ni obravnaval prednostno

"Dva postopka sta bila uvedena v zvezi s kršitvami sodniške dolžnosti," pojasnjujejo na vrhovnemu sodišču (VS). Le en postopek ga bremeni domnevne koruptivnosti, drugega pa naj bi vodili, ker naj kot sodnik ne bi prednostno obravnaval in reševal določenih primerov, čeprav bi jih po vseh pravilih moral.

V prvem primeru so bila preiskovalna dejanja zaključena, spis pa poslan disciplinski tožilki v nadaljnjo odločitev. V drugem primeru je narok razpisan za 23. januar, ko bodo zaslišane tudi priče, pojasnjujejo na VS.

Zaslišali naj bi tudi Esada Ćehajića, ki naj bi Škoberneta sploh naznanil. Ta naj bi ga namreč podkupil z devet tisoč evri, v zameno za to pa naj bi Škoberne zanj uredil, da je celjsko sodišče zanj odpravilo iskanje z mednarodno tiralico. A niti Ćehajić niti Škobernetov zagovornik Tomaž Bromše nista bila dosegljiva za pojasnila. Disciplinska tožilka mora zdaj odločiti, kakšno kazen bo predlagala, odločal pa bo senat treh sodnikov, ki bodo kolegu kazen tudi izrekli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.