Slovenija
87 ogledov

Ni bilo za položnico, za mercedes pa

Deložacija družine Vaskrsić
1/19
Saša Despot
Sodni izvršitelj je v spremstvu policije zapečatil hišo Vaskrsićevih. Vseh 18 pridržanih protestnikov že na prostosti, a dva odpeljali na urgenco. Ministrstvo pripravilo poročilo o primeru Vaskrsićevih, ki kažejo na doslej javnosti neznane gmotne razmere družine.

Potem ko je policija med dopoldansko protestno akcijo priprla 19 ljudi, ki so nasprotovali izselitvi družine Zorana Vaskrsića, so po njihovi izpustitvi eno osebo odpeljali na urgenco. Po naših podatkih je tožila o hudih bolečinah, potem ko je med postopkom aretacije dobila udarec v glavo.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je sicer proučilo primer Zorana Vaskrsića, ki trdi, da je bil deležen pravno nehumane, nečloveške in nepravične sodbe. Med drugim so ugotovili, da je imel v času, ko ni plačal dolga za čiščenje greznice v višini 124 evrov, v najemu (na lizing) vozilo mercedes-benz C 200 CDI, letnik 2004, za katerega je takrat očitno še imel denar.

Po poročilu sodeč se je postopek te izvršbe na predlog lizingodajalca zaradi izterjave glavnice 1.575,98 evra in stroškov začel marca 2010. Ta terjatev je bila sicer avgusta 2010 poravnana iz denarnih sredstev dolžnika pri banki.

Protestniki izpuščeni, dobili bodo globe

S policije so sporočili, da so izpustili vseh 19 pridržanih članov gibanja 15o, ki so preprečevali dostop do hiše družine Vaskrsić, ki so jo deložirali. "Zaradi ugotovljenih kršitev javnega reda in miru bo kršiteljem izrečena globa (glede na prekršek, ki so ga storili)," navajajo policisti.

Izvršitelj je prišel v spremstvu delavcev, ki naj bi izpraznili hišo, vendar jo je Vaskrsić že prej izpraznil sam.

"Policisti uporabili najmilejša prisilna sredstva"

"V primerih asistence izvršitelju je policija ukrepala v skladu z danimi pooblastili," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana in dodali: "Zaradi neupoštevanja zakonitih odredb pooblaščenih uradnih oseb in zaradi zagotavljanja izvrševanja nalog je policija uporabila najmilejša prisilna sredstva. Devetnajst oseb (do tega trenutka, kajti postopki še niso zaključeni) je bilo na podlagi določil Zakona o policiji pridržanih. Ena oseba je dobila lahke telesne poškodbe (poškodba roke), zaradi česar je bilo poskrbljeno za zdravniško pomoč."

Družino Vaskrsić so deložirali iz hiše, ki jo je litijsko sodišče zaradi dolga v višini 124 evrov prodalo na javni dražbi. Vaskrsićeve besede ob sredinem protestu pred državnim zborom so bile, da bo v hiši tudi umrl, če bo to potrebno. Na protestu ga je podprlo nekaj deset ljudi, podpira pa ga tudi Gibanje 15o.

Vlada se bo sicer na podlagi primera Vaskrsić odločila za morebitne spremembe zakonodaje, vrhovno sodišče pa je odredilo službeni nadzor glede izvršilnih postopkov in dražbe nepremičnin v tem primeru.

Komentarjev 86
  • STANEK 06:47 25.april 2012.

    Bedak misli da bo kaj dosegel saj ne bo in tako je tudi prav

  • STANEK 06:45 25.april 2012.

    Prav imate cigan je mislo da ima lahko prave slovenca za norca .

  • STANEK 06:40 25.april 2012.

    Človeku ki noče plačati kar je dolžen ja prav je tako