Svet
244 ogledov

Zagreb izbran za najlepše adventno mesto

Praznični december v Zagrebu
1/9
Profimedias
Hrvaška prestolnica je tudi letos dobila naziv najboljšega mesta za obisk v času adventa. Tako so, enako kot lani, ocenili uporabniki portala European Best Destinations. Ljubljane ni med prvimi dvajsetimi.

Zagreb je dobil približno 33.600 glasov, glasovalo pa je skoraj 190.000 ljudi. Zagrebu sledijo Strasbourg, Colmar, Aachen in Dunaj.

V glasovanju o najboljšem mestu za obisk v času adventa so sodelovali obiskovalci portala iz 124 držav, so sporočili iz turistične skupnosti mesta Zagreb.

Praznični december v Zagrebu | Avtor: Profimedias Profimedias
Portal European Best Destinations je turiste povabil, naj obiščejo živahne ulice, trge in parke v središču Zagreba, ki so v adventnem času posebej okrašeni. "Zagreb ponuja posebno vzdušje, ki ga je enostavno treba začutiti," navaja portal. Dogajanje se je začelo 26. novembra, trajalo pa bo do 8. januarja 2017.

Sto stojnic na 30 lokacijah

Obiskovalcem je na voljo približno 100 stojnic s pisano ponudbo hrane, pijač in spominkov na skoraj 30 lokacijah v najožjem središču mesta.

Eden najbolj priljubljenih krajev za fotografiranje je Gradec na Gornjem gradu, kjer so postavili velikanski okvir in vsi, ki se fotografirajo znotraj njega, imajo v ozadju zagrebško katedralo.
Množično obiskan je tudi ledeni park z drsališčem pri glavni železniški postaji. Ne manjka niti glasbenih dogodkov in različnih zabavnih prireditev, zaradi česar gneča ni samo ob koncih tedna, ampak tudi med tednom.

Praznični december v Zagrebu | Avtor: Profimedias Profimedias
Zaradi velikega števila ljudi na ulicah je pogosto oviran tramvajski promet v središču mesta, ki je med adventom ob koncih tedna brezplačen.

Zagreb obišče več deset tisoč ljudi

Decembra lani je Zagreb obiskalo nekaj manj kot 70.000 ljudi, zabeležili so več kot 122.000 nočitev. Obiskovalcev je bilo lani za 22 odstotkov več kot leta 2014, nočitev pa je bilo več za petino. Letos pričakujejo nove rekordne številke.

Raziskave kažejo, da povprečni turist v Zagrebu decembra dnevno porabi 123 evrov, medtem ko stojnice s hrano dnevno povprečno zaslužijo 20.000 kun (2630 evrov). Mestna blagajna je decembra bogatejša za približno 1,2 milijona kun (158.000 evrov) samo zaradi oddajanja stojnic v najem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Žurnalček 06:48 19.december 2016.

    Glasovanje čista goljufija , Hrvatom podobno , vi pa še kar gonte in gonte svojo !!Razumete Slovensko al vam je treba v Hrvaščini povedat ! Platili smo 1200 € i uvrstili nas na spisak ankete od 21 grada , ...prikaži več, koji su platili isti iznos . Onda smo pozvali naše drage Hrvate , da glasamo sami za sebe u što većem broju i pobjedili sa 33.600 Hrvatskih glasova za svoj Zagreb od ukupno 190.000 glasova !

  • Žurnalček 11:59 18.december 2016.

    Dej odrasti frklja , poznam BG sigurno bolje od tebe. V BG sem delal šoferski izpit in to na cirilici . V tujem kraju v SFRJ , si ga lahko delal edino , če si bil tam prijavljen več kot ...prikaži več 6 mesecev ! Razumeš , ne samo ti , tudi ostali. Nazadnje sem bil lansko leto 4 dni in to je vsak dan bolj podobo Turčiji . Si v BG videla kolesarja na cesti ? Drugič si mal bolj oglej fasade medtem ko boš na hrbtu !

  • Žurnalček 11:51 18.december 2016.

    Zato ker so tvoje oći iz Srbije in zato ne vidiš dobro !