Slovenija
13 ogledov

Zahteval plačilo v zameno za nižjo kazen

Nadzor lokalov davčne uprave Fotosmedija
Gorenjski kriminalisti so zaradi korupcije ovadili carinika, ker je v zameno za milejše sankcije od podjetnikov zahteval podkupnino.

Finančni urad (Furs) je štajersko podjetje, ki se ukvarja z računalništvom in informatiko – policisti ga nočejo imenovati – letos poleti obvestilo o sumu nepravilnosti pri oddaji obračuna okoljske dajatve carinskemu organu.

Direktor podjetja je želel očitke preveriti na carinskem uradu, zato se je z osumljenim carinikom dogovoril za sestanek. Na sestanku je osumljenec podjetniku pojasnil, da gre pri očitani nepravilnosti za manjši carinski prekršek, ki se lahko sankcionira z globo najmanj 5.300 evrov za odgovorno osebo in podjetje, kar je "opcija A", ali pa z opominom in s podkupnino 400 eurov, kar je "opcija B".

"Zoper carinika smo že začeli postopek izredne odpovedi delovnega razmerja in ga suspendirali. Ostalih podrobnosti ne moremo razkriti," pojasnjujejo na Fursu.

Zagrožena kazen do osmih let zapora

Na policiji pa poudarjajo: "Takšnih 'opcij' v uradnih postopkih ne sme biti, odločitev prekrškovnega organa pa bi morala temeljiti izključno na dejstvih in dokazih, ki so ugotovljena skozi postopek. Uradna oseba mora po resnici in popolnoma ugotoviti vsa dejstva za izdajo zakonitega akta, okoliščine pa v skladu s tem upoštevati še pri odmeri sankcije. Osumljenec tega ni upošteval in je aktivno vplival na odločitev podjetnika po 'opciji B' in podkupnino sprejel."

Direktor podjetja je carinika prijavil policiji, kriminalisti pa so sprožili preiskavo. Osumljenca so zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja pridržali. Po zaslišanju je kranjsko sodišče podkupljivega uradnika spustilo na prostost. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapor od enega do osmih let in denarna kazen.

Policija preverja vse okoliščine in sume, ki bi kazali na to, da je podkupljivi cariniki v preteklosti že zahteval podkupnino.

Komentarjev 3
  • nostradamus 12:23 11.november 2014.

    ja ze od negdaj so iztopali od povprecja (ne vsi seveda)

  • nostradamus 12:23 11.november 2014.

    ja ze od negdaj so iztopali od povprecja (ne vsi seveda)

  • nostradamus 12:23 11.november 2014.

    ja ze od negdaj so iztopali od povprecja (ne vsi seveda)