Slovenija > Komentarji in kolumne
147 ogledov

Zakaj ne kupite najcenejšega izdelka?

pomivalni stroj posoda Shutterstock
Kdor ne da pet let garancije, pri meni sploh ne pride v ožji izbor.

Janez Zalaznik (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pred nekaj tedni mi je crknil pomivalni stroj, star niti šest let. Ko sva z ženo kupovala opremo, seveda nisva kupila najcenejšega, saj veste, nismo tako bogati, da bi poceni kupovali, bolje je dati nekaj več, pa saj veste, nemški so odlični.

No, temu odličnemu in ne najcenejšemu nemškemu stroju se je zdaj zmešalo. Ko sem se zjutraj zbudil, je bila še ena minuta do konca programa. Priklopil sem ga in ko sem prišel domov iz službe, je še vedno mlel in do konca programa je bila, ne boste verjeli, še ena minuta.

Odličnemu stroju se je najbrž zmešalo v glavi, menda je šla elektronika. Cena popravila za niti šest let star stroj bi bila več kot dvesto evrov, jutri pa lahko crkne črpalka in po novem leti še grelec. Ne hvala, kupila bova nov stroj!

Tokrat si pač nisem dal dopovedati nič o tem, da je bolje dati malo več, ampak sva izbirala le med najcenejšimi, ki imajo pet let garancije, zamik vklopa in so čim tišji in čimbolj varčni. Za 350 evrov so nama ga pripeljali domov.

Zraven sta bili dve tableti priznanega proizvajalca detergentov za pomivanje posode, ki sem mu zvestobo odpovedal že zdavnaj, v diskontu za četrt cene kupujem tablete, ki so zmagale na primerjalnem testu.

Seveda, zato se je pa pokvaril ... 

Hja, saj zato se ti je pa stroj pokvaril, ker uporabljaš nekakovostne tablete, bodo vedeli povedati zagovorniki kakovosti. Ampak jaz se ne dam motiti.

Ogledujem si kitajski mobitel srednjega razreda, ki bo zamenjal povsem zastarelega korejca, ponj pa se ne bom odpeljal s volkswagnom. Ker ga nimam in se mi je vedno zdel predrag. Čudim se vsem, ki v vrsti čakajo, da bodo lahko za Appla dali 1300 namesto 1600 evrov. 

Kdor da kaj na blagovne znamke, naj zanje plačuje. Jaz sem s tem zaključil, samo pri pomivalnem stroju pa tako privarčeval za en mini dopust.  

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • jakec1575 18:27 06.november 2015.

    Če je šlo za nemški stroj, ni dvakrat za reči, da je imel sprogramirano napako po izteku garancije. ;) Znamke so dvorezni mec. Nekatere zagotavljajo kvaliteto, druge zivijo na racun preteklosti. Konkretno omenjeni stroji se za iste znamke, razlicni modeli ...prikaži več sestavljajo v Beku, boscu, gorenju. Eden za drugega delajo in tako optimizirajo proizvodnjo. Z znamkami je pa tako. Naredit kaksno traja 20-30 let. Prinasa ti ekstra profit iz izvoza, če znas prodajat. Mi smo pa kako prirocno, prodali vse slovenske znamke, ki so kaj veljale. Ustvarili smo v 20 letih tudi nove, vrhunske. Znamk se ne prodaja, če res ni nujno.

  • Danijela Vrečič 13:23 05.november 2015.

    Kaj pa če kupiš nov stroj - v tem primeru kar slovenskega, ker mama pa še vedno prisega na ''domače'' ne preveč komplicirano, pol ga pa priklopiš, pa takoj crkne.. klinc pa 5 letna doplačana garancija brez stroja si pa ...prikaži več še 14 dni, ker ga peljejo na popravilo, kljub temu, da si kupil nov stroj ne moreš prat...a da bi ti dali novega..ne to pa ne, saj ga bomo popravili gospa...ja pa kako, če sem kupila nov stoj hočem nov stroj pa pika...Sam mami se pa ni dalo kregat in so jo lepo okrog prinesli...ne hvala. Raje še vedno plačam malo več...

  • Dixon 10:37 05.november 2015.

    Zato pa se vedno več stvari zavrže, ker se kupuje poceni in nekakovostne izdelke. Ne pravim, da so vsi izdelki v Hoferju nekakovostni, a veliko teh kopij originalov se jih ne more primerjat z izdelki originalnih blagovnih znamk. Ti poceni ...prikaži več izdelki so velikokrat vabljivi, a to samo povečuje potrošnjo. Sedaj pa se vprašaj, če ti je kateri izmed teh izdelkov zdržal dlje kot 3 leta...