Slovenija
96 ogledov

Zakaj skrivajo ime morilca policista

Smrt policista v kraju Žejno Dolenjska News
Brežice, celotno Posavje, vrste slovenske policije žalujejo za tragično preminulim 30-letnim policistom, ki ga je v sredo do smrti z nožem poškodoval 22-letni nemški državljan. Duhove buri tudi neobjava njegovega imena.

Danes bodo na pokopališču Velike Malence - Brežice pokopali 30-letnega policista Damirja Golobiča, je sporočil Sindikat policistov Slovenije. Sožalja se vrstijo s policijskih vrst celotne države, v Posavju pa medtem duhove buri tudi neobjava imena storilca.

Kot je znano, so policijo na prisotnost nenavadnega tujca opozorili domačini, ki so klicali na 113 in operativno-komunikacijskemu centru novomeške policije sporočili, da v naselju tava svetlolas moški, ki ga prej niso opazili, da je bos, umazan in da sprašuje za delo.

Po nesrečnem dogodku, ki je žal sledil, se domačini sprašujejo, zakaj pristojni ne objavijo njegovega imena, češ, da če je storilec nemški državljan nemškega porekla, je duševni bolnik in odvisnik od drog, če bi šlo za storilca po poreklu od drugod, bi bil pa lahko "nori islamist". Neobjava imena tako pušča precej prostora za razne manipulacije, zato smo se s tem vprašanjem obrnili na Generalno policijsko upravo.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija pojasnjuje, da se pri vseh primerih, ko se vprašanja nanašajo na konkretne fizične osebe, policija sklicuje na Zakon o varovanju osebnih podatkov v povezavi z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. "Tam so natančno določeni zavrnilni razlogi in eden izmed njih je tudi varovanje osebnih podatkov," poudarja Menegalija in dodaja, da se v vseh fazah vseh predkazenskih postopkov imen ne objavlja. "Postopki so tajni, policija ne objavlja nobenih imen. Ne imen osumljencev, storilcev, žrtev, prič, od nikogar."

PREBERITE TUDI

Če bi zadeva vendarle prišla do sodišča, če bi tožilstvo vložilo obtožnico, potem bi za ime storilca javnost izvedela. Skrivali bi ga le v primeru, če bi bila iz sojenja javnost izključena, kar se zgodi, če je potrebno zavarovati žrtve, otroke, običajno se javnost izključi v primerih spolnih deliktov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • Zmago 09:48 04.julij 2016.

    Ja greva se ene igrice: ti se fentaj (v korist družbe ;-))) jaz pa te bom potem sodno preganjal .......................... če bo le poštarju sveti Pero odklenil, da te poišče med ............ svetniki ......... in ti izroči poziv na obravnavo ??? ;-))))

  • ojla 23:20 02.julij 2016.

    Sram naj bo policijo, da nima toliko jajc, da bi posredovala pravo resnico o morilcu.Kaj si ne zaslužijo sorodniki in slovenski drževljani ,da izvejo resnico. Seveda je bil begunec, ki se je potikal pri nas .Tukaj precej smrdi ,lopovi lažnivi.

  • mph 19:14 02.julij 2016.

    KDO pa je na oblasti povej? Levica?? Na oblasti so črni in neoliberalci, kapitalisti, tajkuni .... kar so spet vsi črni, če delimo svet na rdeče in črne. Tudi "beli" so bili v bistvu "črni". Kdo so tajkuni? Spet črni. ...prikaži več O kakšnih rdečih tu trobiš mi ni jasno. Oh, ja, mimogrede, če nisi vedel, rdeči so otroci črnih, ti so jih ustvarili zgodovinsko gledano.