Slovenija
120 ogledov

Zaključen prvi rok vpisa na visokošolske zavode

studij Anže Petkovšek
Najvišja omejitev za vpis je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, sledi program Fizioterapija na Zdravstveni fakulteti in program Biokemija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo.

V prvem roku vpisa na visokošolske zavode se je prijavilo 16.139 bodočih študentov, 11.660 jih je bilo sprejetih. Najvišjo omejitev je imel program Film in televizija – smer filmska in televizijska montaža z 98,65 točk. Za ta program so razpisana le štiri mesta, skupno pa je AGRFT razpisal 34 mest, vsa so bila zasedena v prvem roku. Največ bodočih študentov se je vpisalo na program Dramska igra, kjer je bilo od 122 prijavljenih sprejetih le dvanajst.

Drugo najvišjo omejitev je imel program Fizioterapija na ljubljanski zdravstveni fakulteti. Vpisani so morali za ta program zbrati 97 točk, od 122 prijavljenih pa je bilo v program sprejetih 30 kandidatov. Programa Fizioterapije ne ponuja nobena druga zdravstvena fakulteta v Sloveniji, ponuja ga pa evropski center za visokošolsko izobraževanje Alma Mater Europaea v Mariboru.

S 95,8 točk ima tretjo najvišjo omejitev program bikoemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Na skoraj vseh visokošolskih zavodih je bilo letos razpisanih manj vpisnih mest. Na ljubljanski univerzi se je število vpisnih mest zmanjšalo od preteklega leta za 560 mest, Univerza v Mariboru je celotno število mest zmanjšala za 354 mest, Univerza v Novi Gorici je zmanjšala število za 14 mest. Le Univerza na Primorskem je število vpisnih mest povečala, in sicer z 1395 mest na 1575 mest. Tudi na javnih in koncesiranih samostojnih visokošolskih zavodih so letos razpisali za 89 mest več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.