• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Vlada sprejela novelo

17 komentarjev

Zakon o tujcih: Zapiranje meje, zavračanje beguncev, izgon ilegalcev

Vlada je na današnji seji pripravila predlog novele zakona o tujcih in ga pošilja v sprejem državnemu zboru. Nevladne organizacije opozarjajo na kršitve mednarodnega prava in slovenske ustave,. v ZL pa menijo, da gre za "uresničenje mokrih sanj slovenske desnice."

Sergeja Hadner Hvala

 

(Foto: epa)

Vlada je na današnji seji sprejela novelo zakona o tujcih. Novelo so pripravili na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar. Podprli so jo vsi ministri, razen ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki se je vzdržal. 

 

Avtomatično prepovedan vstop v Slovenijo

  •  

    Če ministrstvo za notranje zadeve oceni, da bi lahko v Sloveniji nastale ali so že nastale razmere, ko bi bila ali sta zaradi spremenjenih razmer na področju migracij resno ogrožena javni red in mir ali notranja varnost, predlaga vladi, da predlaga državnemu zboru, naj odloči o uporabi spodnjega ukrepa, najdlje za čas šest mesecev, ter določi območje njegovega izvajanja. Državni zbor sprejme odločitev z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev.

Ob uvedbi teh ukrepov tako policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne bi dovolila vstopa v Slovenijo. Tujca, ki se nezakonito nahaja na območju izvajanja ukrepa, bi privedli do državne meje in ga napotili v državo, iz katere je nezakonito vstopil.

Enako bi ravnali s tujci, ki imajo namen podati prošnjo za mednarodno zaščito, in sicer, ko želijo nezakonito vstopiti ali so že izven mejnega prehoda iz druge varne države članice EU, če so nezakonito vstopili v Slovenijo in se nahaja na območju izvajanja ukrepa.Spremembe zakona tako oblastem omogočajo, da avtomatično odrečejo vstop osebam, ki bi prispele na mejo, vključno s tistimi, ki bi izrazili namero, da zaprosijo za mednarodno zaščito.

Izjeme bodo prepoznavali policisti

  •  

    V koaliciji so se glede podpore noveli poenotili.

Ukrepi bi bili uvedeni v skrajnem primeru, ko bi bila zaradi spremenjenih razmer na področju migracij resno ogrožena javni red in notranja varnost Slovenije, še sporočajo z vlade.

Kot je mogoče razbrati iz predloga novele, se ukrepi ne bi uporabljali, ko je neposredno ogroženo življenje tujca ali bo resna nevarnost, da bo podvržen mučenju, nečloveškemu, ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju v državi, v katero bi bil napoten, ali pa zaradi zdravstvenih okoliščin. Prav tako ukrep ne bo veljal v primeru ocene, da gre za mladoletnika brez spremstva.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila Györkös Žnidarjeva, bo te izjemne primere prepoznavala policija, ki izvaja postopke s tujci.

AI: Omogočeni kolektivni izgoni migrantov in beguncev

Vlada je novelo sprejela kljub večkratnim pozivom nevladnih organizacije, naj je ne sprejme, saj je v  nasprotju z mednarodnim pravom in slovensko ustavo. "Predlagane spremembe bi lahko vodile do nezakonitih (kolektivnih) izgonov migrantov in beguncev, ki bi v Slovenijo vstopili nezakonito, saj predlagani ukrepi izključujejo ustrezne postopke, s čimer se migrantom in prosilcem za azil odrekajo pomembna vsebinska in postopkovna jamstva, kot je na primer pravica do učinkovitega pravnega sredstva, ki jo med drugimi določa tudi Ustava RS. Omejile bi dostop do zaščite beguncem in prosilcem," opozarjajo pri Amnesty International.

"Države sicer imajo pravico, da izvajajo nadzor na svojih mejah, a tega ne smejo delati na račun temeljnih človekovih pravic, temveč zgolj na način, ki je v skladu z mednarodnimi obveznostmi. To velja tako za pravice državljanov kot tudi za pravice migrantov,"  so nevladne organizacije zapisale v pozivu vladi.

Uresničenje mokrih sanj desnice

Na sprejeto novelo so se prvi odzvali v Združeni levici."Novela zakona o tujcih je nastala v tajnosti, kar zgovorno priča o slabi vesti vlade. Krši mednarodne konvencije in je ustavno sporna. Išče zunanjega sovražnika in ustvarja nepotreben strah. Vse samo za to, da bodo drugi predlogi, s katerimi se stopnjuje represija nad našimi ljudmi, od množičnega nadzora do paralizatorjev, videti sprejemljivi. Novela je, skratka, uresničenje mokrih sanj slovenske desnice," pravi poslanec ZL Miha KOrdiš.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (17)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima