Slovenija
154 ogledov

Munc mora v pripor

Matic Munc, Natalija Markač, koroška deklica Anže Petkovšek
Zakonca Minc sta priznala krivdo. A ne zato, ker bi bila kriva, ampak ker sta izgubila zaupanje v pravno državo, pravita.

Na sodišču v Slovenj Gradcu je potekal predobravnavni narok zoper Matica Munca in njegovo soprogo v zadevi koroška deklica. Ta je bil konec avgusta preložen za mesec dni, saj sta se zakonca s tožilstvom pogajala glede sklenitve sporazuma o priznanju krivde.

Krivdo naj bi priznala

Munc je pred začetkom obravnave povedal, da nameravata z ženo priznati sostorilstvo odvzema prostosti mladoletni osebi. S tožilstvom sta se namreč dogovorila o višini kazni. Munc se je pogodil za devet mesecev hišnega zapora ter tri leta prepovedi opravljanja poklica, žena pa za 726 ur družbeno koristnega dela.

"Mi smo podpisali krivdo, čeprav vemo, da nismo krivi," je novinarjem dejal Munc, ki je pred začetkom predobravnavnega naroka dejal še, da ne verjame v pravno državo in da "na tem sodišču ne bi bilo drugega izhoda".

Babica že v hišnem priporu

Na predobravnavnem naroku sta tudi Munčeva sodelavka v njegovi Svetovalnici Akcija! Natalija Markač in dekličin dedek po očetovi strani Zvonko Kaker, ki ju obtožnica prav tako bremeni sodelovanja pri odvzemu mladoletne osebe.

Dekličina babica po očetovi strani Zlatka Kaker, ki jo je policija po letu dni pogrešanja deklice našla ob njej 28. marca lani, pa je v istem postopku 9. julija letos že priznala krivdo. S tožilstvom se je pogodila za devetmesečno zaporno kazen v obliki hišnega pripora, pri čemer ima med drugim dovoljenje za odhode v službo in obiske cerkve.

Na predlog tožilstva je sodišče danes izključilo javnost iz predobravnavnega naroka in morebitne nadaljnje glavne obravnave. Kot razlog je tožilstvo navedlo varovanje zasebnega in družinskega življenja mladoletne osebe.

Spomnimo

Zgodba za skrbništvo nad deklico se je začela zapletati potem, ko sta se starša deklice razšla in dekličin oče leta 2010, potem ko je bila deklica pravnomočno dodeljena v varstvo in skrb mami, deklice ni želel predati mami. Marca 2011 je bila izvedena izvršba, a policija deklice ni našla na očetovem domu.

Deklico je nato marca 2011 njena mama prijavila kot pogrešano. Vmes je oče dekličino mamo in dedka ovadil zaradi suma spolne zlorabe deklice, ovadba pa je bila maja 2011 na tožilstvu zavržena. V Svetovalnici Akcija! so v zvezi s tem vseskozi trdili, da sum ni bil raziskan.

Po letu dni pogrešanja so deklico 28. marca lani našli v Ljubljani skupaj z njeno babico po očetovi strani Zlatko Kaker.

Dekličin oče Boštjan Kaker je bil zaradi sodelovanja pri odvzemu mladoletne osebe in zanemarjanja otroka marca lani obsojen na tri leta in pol zapora, Višje sodišče v Mariboru pa mu je po pritožbi kazen znižalo na dve leti in osem mesecev zapora.

Komentarjev 2
  • dragec 18:34 26.september 2013.

    Ona dva bosta opravljala družbeno koristna dela????-ŠE NAPREJ OPRAVLJALA ČEDNE POSLE

  • Jennyh 17:09 26.september 2013.

    A lahko prosim popravite naslov? Model ne gre v noben pripor, ker pripor je mogoč samo med kazenskim postopkom, on pa je dobil hišni zapor! To sta v kazenskem pravu dve totalno različni stvari! Hišni zapor je nadomestilo za kazen ...prikaži več zapora na katero je on pristal, pripor je pa sredstvo zagotavljanja navzočnosti v samem postopku! Tisti, ki piše take članke mora vsaj mal pojma imet o teh stvareh!