Slovenija
217 ogledov

Zakonsko prepovedano fizično kaznovanje otrok

Nasilje v družini Profimedias Fotografija je simbolična.
Po novem bo nasilje že grožnja s tovrstnim nasiljem. V zakonu je implementirana tudi prepoved fizičnega kaznovanja otrok.

Vlada je sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki natančneje opredeljuje nasilje v družini in med drugim uvaja širšo opredelitev definicije družinskih članov.

Kot je na predstavitvi dejala ministrica Anja Kopač Mrak, se je v praksi dogajalo, da so nasilje izvajale osebe, ki jih po obstoječem zakonu ni bilo mogoče šteti med družinske člane. Po novem bodo tako za družinske člane štele tudi osebe v partnerskem ali intimnem razmerju, tudi v primeru, če ne živijo skupaj. Med družinske člane bodo tako šteli tudi novi partnerji družinskih članov, je dejala ministrica. 

Po novem bo širša tudi opredelitev nasilja v družini. Za nasilje bo štela že grožnja s tovrstnim nasiljem, grožnja s poškodbo. Kot fizično nasilje se bo štelo tudi prisiljevanje v delo, za spolno nasilje pa tudi objavljanje spolnih vsebin o žrtvi. Zakon definira tudi psihično in ekonomsko nasilje. V primeru slednjega gre med drugim tudi za neizpolnjevanje obveznosti do družinskega člana.

Kot novo obliko nasilja zakon prepoznava zalezovanje, ki se šteje za naklepno, ponavljajoče se zalezovanje in nedovoljen ter nezaželjen vstop v življenje osebe. Novela prinaša tudi eksplicitno prepoved fizičnega kaznovanja otrok.

Natančneje se določajo tudi možnosti ukrepanja pristojnih organov, to je policije in sodišč. Sodišča bodo imela na voljo več možnih ukrepov za zaščito žrtev, zlasti takšnih za zaščito otrok. Med organe in organizacije, ki so dolžne podati prijavo o nasilju, pa se vključuje tudi druge izvajalce storitev na področju socialnega varstva, zdravstva, vzgoje in izobraževanja, ki se jim določa vlogo in naloge pri obravnavi nasilja v družini. Obvezna prijava sumov nasilja bo veljala tudi za druge osebe (ne le otroke), ki same tega niso sposobne prijaviti.

Zakon bo obravnavan po rednem postopku in bi lahko v veljavo stopil konec letošnjega leta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • nepomembna 08:42 31.julij 2016.

    no ja, za kakšne primere bi bilo to potrebno. Ampak kaj pa prepoved fizičnega nasilja otrok nad starši (mladoletnih otrok).

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 14:21 30.julij 2016.

    A je Primc že začel zbirati podpise za referendum? Ta cerkvenim se bo zagotovo strgalo!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:21 30.julij 2016.

    Otroka moraš premagat miselno ne pa s tepežom pa grožnjami. Tepež je sam bližnjica ki pa lahko pusti stranske posledice. Vi se zezate ; pa poudarjete najbolj blago obliko tepeža ampak to je sam izgovor za to da se v ...prikaži več ozadju podpira nasilje. Ne bi bilo prvič da se je otroka uničlo psihično na ta način. Se mu vzelo vso samozavest in samozaupanje v lastne sposobnosti. In se ga stisnilo v kot na način da celo življenje išče potrditev v drugih. Sebi ne zaupa. Take pohabljence se hitro naredi. Vsak otrok je drugačen in nekatere če stisneš ob zid bodo ven izšli slabši ne pa boljši. V bistvu jim ubiješ notranje bistvo in so potem zmedenci ki ne vedo in se ne upajo nič. In vsako nasilje je izzivanje da do tega pride.