Slovenija
37 ogledov

Zapis ne dovoljuje prenosa računa

Zivljenje 08.03.11, kartice, kreditne kartice, placilna kartica, placevanje, fot Shutterstock
Od menjavi banke tudi nova številka računa.

"Enotna mednarodna številka bančnega računa IBAN je predpisana na ravni Evropske unije (EU) ter vsebuje podatke o državi, banki, njeni enoti in nazadnje o bančni stranki. Ker številka torej vsebuje podatek o državi in banki, prenos med bankami ni mogoč," z Združenja bank Slovenije (ZBS) odgovarjajo na vprašanje, zakaj ob menjavi banke ni mogoče ohraniti transakcijskega računa. Na Banki Slovenije dodajajo: "Če bi komitent pri menjavi ponudnika plačilnih storitev lahko ohranil obstoječo številko računa, dvomestna bančna oznaka, ki je znotraj številke računa, ne bi bila več skladna z BIC-kodo novega ponudnika plačilnih storitev, zato usmerjanje plačilnih sporočil ne bi bilo pravilno."

Težave tudi pri menjavi enote

Za prenos številke bančnega računa med bankami – nekatere sicer omogočajo, da se številka ohrani, ko komitent zamenja matično banko – bi bilo, kot pravijo v ZBS, treba spremeniti zakonodajo. Razprave o tem pa naj bi na ravni EU potekale v zadnjem času.

V ZBS pojasnjujejo, da bi možnost prenosa IBAN med bankami porušila enotno obliko zapisa in omejila prednosti, ki jih tak način označevanja bančnih računov prinaša. "Enotna struktura računa olajša optično branje podatkov, zapis podatkov na magnetne medije in prenos podatkov na elektronski način. Banka lahko sredstva, ki jih prejme za stranko na svoj transakcijski račun, takoj avtomatično usmeri na račun stranke. Postopki v elektronski izmenjavi podatkov brez ročne intervencije zato zagotavljajo pravilno in hitro usmeritev plačila od plačnika do prejemnika sredstev," prednosti izpostavljajo v ZBS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.