Slovenija
18 ogledov

Zaporniško celico že ogrevajo

robert časar
1/4
Boštjan Tacol
Pobegli nekdanji šef Luke Koper naj bi že v naslednjih dneh pristal na Brniku.

V zaporih na Dobu je že vse pripravljeno za sprejem obsojenega nekdanjega šefa Luke Koper Roberta Časarja, ki trenutno v priporu v izročitvenem Parizu čaka na izročitev Sloveniji.

Časarja naj bi v domovino pripeljali že v naslednjih dneh in ga nemudoma po pristanku na letališču Jožeta Pučnika na Brniku predali v zapore.

Na 14 straneh 

Po Časarja v Pariz se zato že odpravljata policista, ki ga bosta od francoskih kolegov prevzela na tamkajšnjem letališču in ga spremljala na letalu vse do pristanka na Brniku, kjer ga bosta dalje predala pravosodnima policistoma z Doba.

Priprave na Časarjevo vrnitev v Slovenijo so stekle že sredi preteklega tedna. Časarja so sicer pred dobrima dvema tednoma po dobrem letu na begu prijeli v Dominikanski republiki, med tem ko bi moral že dobro leto prestajati kazen v zaporu na Dobu zaradi podkupljivosti. Na  zaslišanju na prizivnem sodišču v Parizu je soglašal z izročitvijo Sloveniji.

"Z Državnega tožilstva pritožbenega sodišča v Parizu smo 12.3.2015 prejeli odgovor, da soglašajo s predajo obsojenega Roberta Časarja na podlagi Evropskega naloga za prijetje in predajo našega sodišča. Državno tožilstvo iz Pariza je upravi zaporov, v kateri se Časar nahaja, naložilo, da ukrene vse potrebno za predajo Časarja. Takšno odločitev francoskih pravosodnih organov smo posredovali naši Generalni policijski upravi (GPU). Francoskim pravosodnim organom smo poslali evropski nalog za prijetje in predajo preveden v francoski jezik. Samo opis očitanih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj za katera je bil Časar obsojen je obsegal 14 strani," pojasnjujejo na okrožnem sodišču v Kopru, ki je Časarja obsodilo na pet let in devet mesecev zaporne kazni in zato zahteva njegovo izročitev.

Najprej bo nastavil prst

Ko bosta pravosodna policista Časarja z letališča pripeljala v zapor, bo tamkajšnje osebje najprej preverilo njegove dokumente in se prepričalo o njegovi istovetnosti, nato ga bodo fotografirali, mu odvzeli prstne odtise, bris ustne sluznice in zabeležili druge potrebne biometrične podatke. Zatem bodo v seznam obsojencev, ki bivajo pri njih na Dobu, dodali še Časarjev osebni opis in ga odpeljali na prvi zdravniški pregled.

En mesec ga bodo spoznavali

Časarja pa bodo takoj ob prihodu v zapor tudi seznanili, kakšen hišni red velja pri njih. "Ob sprejemu v zavod je treba obsojenca seznaniti tudi z omejitvami pravic oziroma dolžnostmi, ki jih ima med prestajanjem kazni, z načinom uveljavljanja njegovih pravic in disciplinskimi kaznimi, ki se lahko izrečejo zoper njega, ter z ugodnostmi, ki jih je lahko deležen," namreč nalaga pristojni zakon o izvrševanju kazenskih sankcij.

Od prihoda v zapor bo nato približno en mesec bival predvidoma sam v zaporniški celici, saj mora najprej prestati tako imenovano sprejemno obdobje v zaporu. "V sprejemnem obdobju se opravljajo vse aktivnosti in postopki, ki so potrebni za ustrezno vključitev obsojencev v življenje v zavodu in izdelavo osebnega načrta obsojenca, ki mora upoštevati tudi varnostne razloge. V sprejemnem obdobju se spoznava njegova osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev," zapovedujejo pravila.

Najverjetneje na zaprti ali polodprti oddelek

Potem ko bodo v zaporu dovolj podrobno spoznali Časarja, bodo prilagojeno njegovim navadam in osebnostnim lastnostim določili še režim oziroma oddelek zapora, kjer bo Časar živel naslednjih dobrih šest let. Del kazni bo vsaj v začetnem delu prestajanja kazni predvidoma zagotovo preživel na zaprtem oddelku, kjer si bo jetniško celico (tudi zaradi zasedenosti zapora in drugih pravil bivanja v zaporu) moral deliti s še drugimi obsojenci. Če bo Časar zgledno prestajal kazni in vestno izpolnjeval vse dolžnosti, ki mu bodo določene že zdaj v osebnem načrtu prestajanja kazni po začetnem sprejemnem obdobju, pa bo lahko vodstvo zapora že kmalu zaprosil, naj ga premestijo na polodprti oddelek zapora. "Obsojenca, ki prestaja kazen zapora v zavodu ali njegovem oddelku s strožjim režimom, se med prestajanjem kazni zapora lahko premesti v zavod ali njegov oddelek s svobodnejšim režimom, če se oceni, da ne bo zlorabil takega režima," določa zakon.

Pri tem bo vodstvo zapora zagotovo upoštevalo tudi dejstvo, da se Časar v zaporu ni zglasil sam, ko ga je na prestajanje kazni lani pozvalo sodišče, ampak se je namesto tega s pobegom v Dominikansko republiko poskušal izogniti kazni.

Ravno zaradi tega bega bodo Časarju v zaporu skoraj zagotovo odrekli marsikatero ugodnost, za katere lahko sicer zaprosijo obsojenci, ki upoštevajo vsa pravila v zaporu.

Dobil bo novi naslov

Predvidoma že danes pa bo Časar tudi uradno dobil novi naslov, saj mu bo dodeljeno začasno bivališče v zaporu na Dobu za čas prestajanja njegove kazni. Vodstvo zapora mora namreč pristojnim državnim organom takoj sporočiti, da bo Časar odslej bival pri njih, da mu država potem dodeli začasni naslov, kjer bo naslednjih skoraj šest let sprejemal pošto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.