Slovenija
35 ogledov

Obeta se najboljša jesen v zadnjih šestih letih

Po neuradnih podatkih zavoda za zaposlovanje so izvajalci v zadnjih dveh letih p Žurnal24 main
14 odstotkov delodajalcev, ki zaposlujejo pri nas načrtuje, da bodo zaposlovali več, kar so najboljši obeti v zadnjih šestih letih

Med oktobrom in decembrom naj bi se v Sloveniji povečalo zaposlovanje. Kot so sporočili z agencije Manpower, gre za najspodbudnejšo napoved, odkar so na omenjeni zaposlitveni agenciji začeli s tovrstnimi raziskavami. 

14 odstotkov delodajalcev, ki zaposlujejo pri nas načrtuje, da bodo zaposlovali več in le šest odstotkov jih bo zaposlovanje zmanjšalo, ugotavlja zadnja raziskava.

Glede na enako obdobje lani je letošnja napoved za pet odstotkov boljša, največ zaposlovanja v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2015 pa predvidevajo gradbinci in sicer za 22 odstotkov.

Največ v gradbeništvu

  • - neto napoved zaposlovanja znaša +11 odstotkov, saj je treba upoštevati sezonska nihanja
  • - najmočnejše zaposlitvene priložnosti predvidevajo proizvodnja (+21 odstotkov), gradbeništvo (+18 odstotkov), panoga javne uprave in socialnih storitev (+10 odstotkov) ter panoga gostinstva in hotelirstva (+osem odstotkov).
  • - spodbudne zaposlitvene možnosti s v panogah transport, logistika in komunikacije in trgovina na debelo in drobno ( +14 )

Teh zaposlitev ne bo

Med 620 delodajalci, ki sodelujejo v raziskavi, so iz panog kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova spoočili, da v zadnjih treh mesecih ne bodo zaposlovali.

Udeležba seminarjev o iskanju zaposlitve vas poduči, kako učinkovito iskati služ | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"V splošnem več kot sedem od desetih delodajalcev pričakuje, da se struktura zaposlovanja v njihovem podjetju ne bo spremenila, tako slovenski trg dela ponovno pričakuje stabilnost. Vendar so v primerjavi z letošnjimi in preteklimi napovedmi odstotki delodajalcev z izraženo enako ravnijo zaposlenih nekoliko nižji v korist napovedim dodatnega zaposlovanja," je o pričakovanjih pri zaposlitvah dejal izvršni direktor Manpower Rudi Čebulj.

"Še več, tokrat smo priča rekordno močnim napovedim od pričetka izvajanja raziskave v 2011 v kar štirih panogah, eni regiji in eni skupini podjetij, kar je odličen znak oživitve, zaupanja in izboljšanja slovenskega trga dela," je poudaril Čebulj.

Najbolje v osrednji regiji

O najmočnejših zaposlitvenih možnostih poročajo delodajalci osrednje regije,  sledi jim jugozahodna regija z +11 odstotki, kar je najmočnejša napoved od začetka izvajanja raziskave v 2011. Medtem so delodajalci v severovzhodni in v jugozahodni regiji bolj previdni.

Indija na vrhu

Rezultati globalne raziskave za četrto četrtletje, ki temeljijo na opravljenih razgovorih s skoraj 59.000 delodajalci v 43 državah hkažejo, da bodo zaposlovali  v Indiji, na Japonskem, Tajvanu in v ZDA, najmanj pa delodajalci iz Brazilije, Belgije, Finske, Italije in Švice.

dezurni@zurnal24.si



Komentarjev 3
  • izRODEk 23:25 19.september 2016.

    Sem generacija tistih, ki sedaj spoznavamo modrost staršev, ko so nas ob takih trenutkih spomnili na dejstvo, da življenje ni fer."Cmerarji" in drugi podobni si bodo lepo postlali in zagotovili udobno prihodnost, sedaj bodo pa še malo poskrbeli za ...prikaži več druge? Po navadi v takih trenutkih poskrbijo za to, da nekdo za njih prične opravljati umazano delo, ker jih je zmanjkalo. To je ta prihodnost zaposlovanja. Umazano delo za malo denarja. Pesimizem izvira iz izkušenj preteklosti in dejstva, s kakšnimi imamo opravka (SMC, SD, polni povzpetnikov, ki hodijo preko trupel).Še vedno trdim, da je edina prava pot družbena vztaja - prevrat. Delavski razred mora vstati - elite morajo pasti!

  • jakec1575 22:38 19.september 2016.

    Porazi bolijo, ampak je treba vstat. Ko se nehas premikati, si izgubljen. porazenec. Lahko reci, tezje storiti. Za vse, ki so jih nategnili v zadnjih 5 letih so prihodnji meseci priloznost. ne bo pa lahko. ne izgubi vere v lasten uspeh.

  • izRODEk 21:25 19.september 2016.

    Zapuščina krize je pustila svoj pečat. Nekateri si ne bodo nikoli več opomogli. Dobesedno bodo umrli revni ali kako drugače hendikepirani zaradi blodenj neoliberalne politike najprej janše, potem pahorja, pa bratuškove, spet janše in predvsem sedaj SD-ja in cerarja (slednji ...prikaži več so najhujši doslej).Zaposlovanje se dogaja. A pod mizrernimi pogoji, na minimalcih, s pogodbami za določen čas, z veliko mobinga, delavci delajo za dva, tri ljudi, nimajo ustreznih pogojev, opreme oblačil, celo malice se jim odrekajo, delajo v večih izmenah v istem dnevu in se vračajo nazaj na delo - delavske pravice so potolčene.