Slovenija
40 ogledov

Zaprosiš enkrat in nikoli več

CSD Moste-Polje Saša Despot
Načrt. Tako kot za dohodnino v letu 2015 informativni izračuni socialnih pravic. Cilj. Ne bo več treba vsako leto na CSD in oddajati vlog za vrtec, otroški dodatek ali štipendijo.

Na ministrstvu za delo napovedujejo, da bodo po vzoru dohodninskih izračunov informativne izračune 1. septembra prihodnje leto uvedli tudi pri socialnem varstvu. Ali že takrat ne bo več treba vsako leto znova na centru za socialno delo (CSD) oddajati vlog za otroški dodatek, subvencijo vrtca in državno štipendijo, še ni znano, je pa to končni cilj.

Vsaj obvestilo o prejemkih

"V sodelovanju z davčno upravo (Durs) bomo pripravili evidenco, po kateri bodo davčni zavezanci v prihodnjem letu pri odločbi o dohodnini dobili tudi informacijo o socialnih prejemkih, nakazanih s strani države in lokalne skupnosti. Država za socialo namenja 1,26 milijarde evrov na leto, zato se je treba zavedati, koliko damo državi ter koliko država daje nam in drugim, ki si socialne varnosti ne morejo zagotoviti sami," pravijo na ministrstvu.

Končni cilj pa je, da za pravice ne bo več treba zaprositi vsako leto, ampak le prvič, potem pa bi vsako leto na dom dobili informativni izračun (na primer otroškega dodatka), ki bi tako kot pri dohodnini postal odločba, če mu ne bi ugovarjali. "S tem želimo zmanjšati administrativna bremena," pojasnjujejo na ministrstvu. Za lažjo predstavo: lani so CSD obdelali 244.112 vlog za otroški dodatek in 116.891 vlog za subvencijo vrtca.

Na skupnosti CSD razen omembe ideje o informativnem izračunu o namerah ministrstva nimajo konkretnejših informacij, zato ne morejo reči, ali je omenjeni datum za izvedbo realen ali ne. Sendi Murgel iz skupnosti CSD dodaja, da bo "kakršnakoli poenostavitev obstoječega sistema dobrodošla, glede na to, da je vlog izjemno veliko, strokovnih delavcev, ki o teh pravicah odločajo, pa veliko premalo".

"Informacije o tej nameri še nismo dobili. Če bi se to uredilo na tak način, bi se CSD razbremenili ogromno administrativnega dela pa tudi materialnih stroškov, tako da bi lahko strokovno delo postavili na povsem novo raven," pa pravi vršilka dolžnosti direktorice CSD Maribor Frančiška Premzel.

Vse na javnih podatkih

"Smo največji CSD v državi – pokrivamo 150.000 ljudi in lani smo izdali 96.866 odločb o 132.000 pravicah. Ogromno našega dela je administrativnega in se periodično ponavlja. Čeprav se je pri subvencijah kosil in malic ter pri podatkih za prevoz postopek že poenostavil, je takega dela še veliko," opozarja Premzlova. Dodaja, da je bilo na tem področju že veliko narejenega s tem, ko so povezali zbirke podatkov, ki jih imajo različni organi. Informativni izračuni pa bodo "velika sprememba, na katero se velja dobro pripraviti". Pričakuje, da ugovorov na informativne izračune ne bo veliko, saj da že zdaj ogromna večina odločb temelji na podatkih, ki so CSD dostopni. "Da bi kdo povedal, da ima denar doma ali v tujini, se praktično ne zgodi," sklene Premzlova.

Komentarjev 3
  • Villa 14:21 23.april 2014.

    nesposobni in prodano Dominkuš je bil žrtvovan zato, da ne odleti ministrica. vprašanje je samo, kam so tega sluzavca pokvarjenega parkirali.

  • maliking 07:57 23.april 2014.

    Če bo Dominkuš urejal zadeve bo spet vse narobe!

  • eosss 01:14 23.april 2014.

    Aleluja, dolgo so potrebovali... ;)