Slovenija
27 ogledov

Popoldne možne vročinske nevihte

Oblaki bodo zakrili sonce Shutterstock
Popoldne v notranjosti države pričakujemo nekaj vročinskih neviht, ki bodo jutri pogostejše. Vroče in soparno bo, zato poskrbite tudi za zdravje najmlajših. Medtem so na ZPS testirali 15 sončnih krem in ugotovili, da tudi za "prijazno" ceno lahko dobimo dober izdelek.

Opozorilo na hudo vročino, ki ga je pred dvema dnevoma izdala Agencija RS za okolje (Arso), velja vključno z jutrišnjim dnem. Današnje temperature so do 37 stopinj Celzija, zato bo predvsem popoldne zelo velika toplotna obremenitev, v času najmočnejšega sonca med 11. in 16. uro pa je priporočljivo zadrževanje v senci.

Popoldne in zvečer bodo ponekod nastale vročinske nevihte. V sredo in četrtek bo večinoma sončno. Še bo dokaj vroče in tudi soparno.

Dojenčka nikoli na neposredno sonce

Posebno nego in skrb v vročih dneh zahtevajo dojenčki, ki imajo slabšo termoregulacijo in se jim telesna temperatura hitreje poviša, posledica pa je lahko vročinski šok. Njihova koža je namreč tanjša in še ne opravlja vseh potrebnih zaščitnih funkcij. Kolikor mlajši je otrok, toliko bolj so zanj nevarne tudi sončne opekline in dehidracija.

Dojenčkov, mlajših od šestih mesecev, se ne sme niti za kratek čas izpostavljati neposrednemu soncu, kljub senci pa naj bo dojenček v najbolj vročem delu dneva dodatno zaščiten s sončno kremo, lahkimi oblačili in klobučkom.

Vsekakor je treba poskrbeti, da zaužije zadostno količino tekočine. Hrana za dojenčka naj bo vedno sveže pripravljena, saj se lahko jed veliko hitreje okuži z bakterijami, dojenčki in otroci pa so veliko dovzetnejši za infekcije in črevesne bolezni.

Temperatura v vozilih tudi 60 stopinj

Nikoli ne puščajmo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu na vročini, saj lahko temperature presežejo 60 stopinj Celzija, kar lahko vodi do pregrevanja telesa in vročinskega šoka.

Uporaba klime tako v avtomobilu kot stanovanju naj bo zmerna, saj so prevelike temperaturne razlike šok za telo dojenčka, ki še ni sposoben uravnavati temperature. Pred odhodom klimo izključite, da se dojenčkovo telo počasi privadi na višje temperature.

Niti visok faktor ne ščiti pred opoldanskim soncem

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so testirali 15 sredstev za zaščito pred soncem s faktorjem SPF 30, dva izmed njih pa sta dobila črno piko zaradi nezadostne zaščite UVB oziroma UVA. Vnovič so ugotovili, da je tudi za "prijazno" ceno mogoče dobiti dober izdelek.

Na ZPS svetujejo izogibanje močnemu opoldanskemu soncu, saj tudi sredstva z visokim faktorjem SPF ne zagotavljajo popolne zaščite pred ultravijoličnim sevanjem. Ker sončne opekline za vedno poškodujejo kožo, poskrbite, da vas sonce ne bo opeklo, med drugim opozarjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.