Slovenija
173 ogledov

Zaradi lažnih zdravniških opravičil doslej obsojena le ena oseba

Igor Bavčar Saša Despot
Kdo izvaja nadzor nad izdajanjem zdravniških mnenj obsojenim osebam in kako je možno, da isti zdravnik obsojencu zdravniška opravičila piše 17 let?

Sandi Grubelič, ki je bil obsojen na sedem let zapora - oškodoval je štiri tisoč Slovencev - je na Dobu odsedel le sedem mesecev. Grubelič je namreč več kot 17 let dostavljal zdravniška potrdila, da ni sposoben za prestajanje kazni.

Zdravniška zbornica doslej obravnavala le en primer spornih izdajanj opravičil

dob | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Primer Sandija Grubeliča je doslej tudi edini primer suma izdaje lažnih zdravniških opravičil, ki ga je obravnavala Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS). Grubeliču so zdravniška opravičila izdajali od leta 1998, ZZS pa je nadzor uvedla letos poleti, po tem, ko jo je ministrstvo za zdravje na predlog ministrstva za pravosodje to zahtevalo že drugič.

Nadzor nad zdravnikoma, ki naj bi lažna opravičila izdajala skoraj 18 let - eden se je vmes upokojil, drugi je direktor zdravstvenega doma, do danes še ni končan. Primer Grubelič je medtem zastaral.

Pogojna kazen za enega zdravnika

Izdajanje lažnih zdravniških spričeval je kaznivo dejanje, zanj je zagrožena kazen do treh let zapora. Zaradi izdaje in uporabe lažnega zdravniškega ali veterinarskega spričevala je bil doslej obsojen le en zdravnik.

Milan Pavlović je bil obsojen na pogojno kazen leta in treh mesecev, plačati je moral 8800 evrov denarne kazni in vrniti 500 evrov, ki jih je za pisanje lažnega zdravniškega mnenja, zaslužil. Lažna zdravniška potrdila so bila podlaga za to, da je zavarovalnica izplačala dobrih 16.000 evrov odškodnine. 

Ivan Zidar Borut Farčnik | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Igorja Bavčarja, ki se je po prvi obsodbi začetek prestajanja kazni prelagal z zdravniškimi opravičili, so nedavno ujeli med igranjem košarke. Z zdravniškimi opravičili je vabila na sodišče zavračal Ivan Zidar. 

S podobnimi zdravniškimi dokazili sicer obdolženci zasuvajo praktično vsa sodišča v državi. Številni dolgoletni tožilci in sodniki opažajo, da “lahko na prste obeh rok preštejemo, kolikokrat je kakšen sodnik že podal prijavo na ZZZS, da bi preveril, ali je zdravnik izdal lažno potrdilo o bolezni”.

Vsak mesec novo potrdilo

"Ocenjujemo, da k manjšanju možnosti zlorabe institutov odloga oziroma prekinitve kazni z lažnimi zdravniškimi potrdili lahko prispeva tudi novost, ki je bila urejena z lanskoletno novelo ZIKS-1F, ki določa, da mora obsojenec za namen odložitve oziroma prekinitve kazni zapora v rednih časovnih intervalih (vsak mesec) predložiti novo potrdilo o obstoju razlogov za prekinitev oziroma odložitev kazni," pravijo na ministrstvu za pravosodje.

Mnenje posebne zdravniške komisije

slovenija 30.09.2010, Goran Klemencic, Predaja poslov med obstojeèim in novim vo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Novela omogoča tudi, da sodnik oziroma direktorja zavoda za prestajanja kazni zapora, ki odloča o odložitvi oziroma prekinitvi kazni, v primeru suma zlorabe pridobi mnenje posebne zdravniške komisije, ki jo imenuje ministrica, pristojna za zdravje.
Na vprašanje, koliko teh posebnih komisij je ministrica doslej imenovala, nam na ministrstvu za zdravje niso odgovorili.

Opravičilo dva dni pred narokom

V medresorskem usklajevanju je še sprememba zakona po kateri bo obdolženec moral opravičilo vložiti pri sodišču, pred katerim teče postopek, vsaj 48 ur pred narokom, na katerega je vabljen, razen če razlog nastane kasneje in ga tudi ni bilo mogoče predvideti.

Sodišče torej lahko zdravstvene razloge upošteva le, če je bolezen ali poškodba nenadna in nepredvidljiva ter onemogoča prihod na sodišče ali sodelovanje pri dejanju v kazenskem postopku.
Sodišče lahko zahteva presojo upravičenosti izdaje zdravniškega opravičila pri imenovanem zdravniku Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Stroški presoje v primeru neupravičenega opravičila bo plačal obtoženec

Stroški, ki nastanejo zaradi presoje, v primeru upravičene izdaje zdravniškega opravičila bremenijo Zavod za zdravstveno zavarovanje, v primeru neupravičene izdaje pa gredo v obdolženca. Sodišče je dolžno v vabilu tudi predhodno obvestiti obdolženca o dolžnosti podaje ustreznega opravičila.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • samo.jst 07:28 25.oktober 2016.

    elita si je napisala zakone... to je to. Redno zaposleni v primeru odsotnosti daljše od števila dni, ki ga mora pokriti delodajalec gre na komisijo in komisija odloči ali je odsotnost upravičena ali ne.... pri teh barabah pa zadostuje le ...prikaži več en listek mesečno in stvar rešena. United sLOVEnistan! Pod kritiko!

  • Franjo Erman 17:58 24.oktober 2016.

    zapret še dohtarja kot sostorilca, ne vidim druge možnosti.

  • malonaokoli 11:42 24.oktober 2016.

    slovenija ima zakonodajo zelo dobro urejeno do zneska dolga v vrednosti do 5.000 € vse ostalo je izguba za narod.