Slovenija
97 ogledov

Zaradi suše razglasili izredne razmere

suša vrt
V Italiji so zaradi vročinskega vala in izjemne suše razglasili stanje naravne nesreče v pokrajinah Parma in Piacenza. Sušne razmere se bodo nadaljevale tudi v Sloveniji.

Italijanska vlada bo kmetom in živinorejcem v severnoitalijanskih pokrajinah Parma in Piacenza priskočila na pomoč z8,65 milijona evrov. Predsednik deželne vlade v Venetu Luca Zaia je izrazil tudi veliko zaskrbljenost zaradi znatnega zmanjšanja pretoka reke Pad. Njena gladina je namreč 65 odstotkov pod normalno vrednostjo. 

O suši poročajo tudi s Sardinije, kjer si prav tako želijo pomoči vlade. Opozarjajo, da so imeli v zadnjih dveh letih za 45 odstotkov manj padavin od dolgoletnega povprečja. Raziskovalni institut CNR navaja, da gre za drugo pomlad z najmanj padavinami po letu 1800 v Italiji. Suša je povzročila za skoraj milijardo evrov škode in tudi že negativni vpliva na cene kmetijskih proizvodov, ki se dvigajo. 

Podpovprečno dežja tudi v Sloveniji

Agencija RS za okolje (ARSO) opozarja, da je tudi povsod po Sloveniji od začetka letošnjega vegetacijskega obdobja padla podpovprečna količina dežja. Za razvoj zgodnje poletne suše v nekaterih predelih Slovenije je ključno obdobje po 15. maju, ko je do konca druge dekade junija na obalnem območju Slovenije padlo slabih 10 %, na Goriškem okoli 50 %, na vzhodu in severovzhodu od 50 do 80 %, na jugovzhodu okoli 40 % povprečne količine dežja.

Sušne razmere se bodo še nadaljevale. Krajevne padavine bi v naslednjih dneh na manjših porečjih prehodno lahko izboljšale vodne razmere. Prihodnji teden se bo vodnatost rek predvidoma povečevala. Gladine podzemnih voda na aluvialnih vodonosnikih so srednje nizke, na Kranjsko - Sorškem polju je gladina podzemne vode srednje visoka. Gladine se počasi znižujejo, ob pomanjkanju padavin v prihodnjih tednih pričakujemo nadaljevanje počasnega zniževanja gladin podzemne vode. 

Zalivanje  | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Do konca meseca obilnih padavin ne moremo pričakovati. Danes in jutri se bodo v popoldanskem in večernem času pojavljale krajevne vročinske nevihte. Temperature se bodo gibale okoli 35 stopinj Celzija. V nedeljo popoldne naj bi naše kraje prešla vremenska fronta, ki bo prinesla prehodno osvežitev. V prvi polovici prihodnjega tedna bo verjetnost za padavine razmeroma majhna, več bi jih lahko bilo v drugi polovici tedna.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.