Slovenija
56 ogledov

Inšpektorji so ukrepali na podlagi prijav

Gorsko kolesarjenje Profimedias
Okoljska inšpekcija je v zvezi z vožnjo s kolesi ali vozili z motorjem v naravnem okolju dobila več prijav. Zato je ukrepala in na podlagi fotografij, objavljenih na družabnih omrežjih, in najmanj enemu od kršiteljev izdala opozorilo.

Včeraj smo pisali, da je okoljska inšpekcija fizični osebi izdala opozorilo zaradi vožnje s kolesom v naravnem okolju na podlagi pregleda fotografij, objavljenih na družbenih omrežjih. Na ministrstvu za okolje, ki ga vodi Irena Majcen, natančneje pojasnjujejo, zakaj so njihovi inšpektorji tako ukrepali.

PREBERITE ŠE: 

"Inšpekcijsko nadzorstvo natančneje ureja Zakon o inšpekcijskem nadzoru (ZIN), kjer so določena splošna načela inšpekcijskega nadzora, organizacija inšpekcij, položaj, pravice in dolžnosti inšpektorjev, pooblastila inšpektorjev, postopek inšpekcijskega nadzora, inšpekcijski ukrepi in druga vprašanja, povezana z inšpekcijskim nadzorom," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Inšpektorji vodijo postopek samostojno

Dodajajo, da je je inšpekcijski nadzor nadzor nad izvajanjem oz. spoštovanjem zakonov in drugih predpisov, ki ga izvršujejo inšpektorji kot uradne osebe s posebnimi pooblastili in odgovornostmi ter da zakon izrecno poudarja, da so inšpektorji pri opravljanju nalog v okviru svojih pooblastil samostojni, naloge pa opravljajo z namenom varovanja javnega interesa in interesov pravnih in fizičnih oseb. 

razno 31.12.10. inspektor, stopnice, poslovnez, stopnisce, blok, foto:nik rovan | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
"Inšpektorji samostojno vodijo postopek ter izdajajo odločbe in sklepe v upravnem in prekrškovnem postopku," poudarjajo pri ministrstvu. "Inšpektorji so pri opravljanju inšpekcijskega nadzora samostojni v okviru pooblastil, ki so določena v materialnih in procesnih predpisih. Inšpektor se torej samostojno odloča, katera zakonsko dopustna dejanja bo izvedel v postopku in katere dokaze bo izvedel."

Prav tako samostojno izreka ukrepe v okviru materialnih določb. "Po načelu proste presoje dokazov (Zakon o upravnem postopku) inšpektor samostojno presoja dokaze oziroma opravlja dejanja v inšpekcijskem postopku," poudarjajo. "O tem, katera dejstva je šteti za dokazana, presodi uradna oseba, pooblaščena za vodenje postopka oziroma odločanje v upravni zadevi po svojem prepričanju, na podlagi vestne in skrbne presoje vsakega dokaza posebej in vseh dokazov skupaj ter na podlagi uspeha celotnega postopka."

Niznano, koliko opozoril in kazni so izdali

Inšpekcijski postopki se vodijo po uradni dolžnosti, zaradi varstva javne koristi. "Jedro inšpekcijskega dela predstavljajo redni načrtovani inšpekcijski nadzori zavezancev na terenu, ki niso posledica prijav," razlagajo na ministrstvu. "Praviloma se zavezance, ki predstavljajo večje tveganje za okolje uvrsti v redni nadzor in se jih glede na tveganje, pregleduje v krajših ali daljših časovnih periodah."

Načrtujejo tudi akcije nadzora, če so širše zaznane neskladnosti na posameznih področjih ali za zagotovitev celovitega pregleda na posameznem področju nadzora. "Glede na določilo ZIN, pa mora inšpektor obravnavati tudi prijave, pritožbe, sporočila in druge navedbe iz svoje pristojnosti," pojasnjujejo na ministrstvu. "Slednje tako imenovane prijave posameznikov o domnevnih nepravilnostih se obravnavajo le kot pobude za morebitno uvedbo inšpekcijskih postopkov."

Pri svojem delu lahko inšpektor uporabi vse dostopne informacije tudi internet in socialna omrežja. "Konkretno pa je inšpekcija prav v zvezi z vožnjo s kolesi ali vozili z motorjem v naravnem okolju večkrat dobila prijave, da se na spletu taka vožnja oglašuje ali, da se objavljajo slike iz katerih je razvidno, da gre za kršitev določil Zakona o ohranjanju narave v zvezi z vožnjo v naravnem okolju," pojasnjujejo na ministrstvu. "Inšpektorat ne razpolaga z informacijo, koliko tovrstnih opozoril so inšpektorji že razposlali in koliko kazni so izrekli v zvezi z kršitvami odkritih na podlagi objave na spletu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.