Slovenija
171 ogledov

Zato ministrstvo zanima, "kje učitelji spijo"

Učitelj v razredu Profimedias
Učitelje in ravnatelje je razburila prenovljena aplikacija Prevoz, v katero morajo natančno vpisovati kilometre za povrnitev potnih stroškov. Ravnatelj Merc: Ne bom nadzoroval, kako učitelji hodijo domov. Ministrstvo: To nam je naložilo računsko sodišče.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju morajo od nastopa novega šolskega leta bolj natančno vpisovati kilometre za povrnitev stroškov za prevoz. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, je namreč v začetku šolskega leta šolam poslalo okrožnico, s katero jim nalaga uporabo prenovljene aplikacije Prevoz. 

PREBERITE ŠE: 

Nova zadolžitev je vznemirila tako učitelje kot ravnatelje. "Ob bolj natančnem branju okrožnice sem prišel do prepričanja, da je ministrstvo s to okrožnico potrdilo, kar že dolgo časa sumim: gre za patološko potrebo uradnikov po nadzoru šol, učiteljev in ravnateljev," je v pismu, ki ga je objavil časnik Dnevnik, zapisal Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule, ki ocenjuje, da gre za zmanjševanje avtonomije učiteljev in kršenje njihove pravice po zasebnosti. 

Učiteljica v razredu | Avtor: Profimedias Profimedias
"Z novo okrožnico pa od ravnateljev ministrstvo zahteva celo, da bodo nadzorovali učiteljice, kje so doma in ali se res v službo in iz službe vračajo naravnost domov – do metra natančno," piše Merc. "Za vsak dan, za vsako noč – samo na dopustu tega nadzora ne bomo dolžni opravljati."

Aplikacija na voljo tudi drugim zavodom

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je bila prenova aplikacije potrebna zaradi uresničitve popravljalnega ukrepa, ki jim ga je naložilo računsko sodišče v okviru revizije predloga zaključnega proračuna za leto 2014. Poudarjajo, da je ukrep ministrstvo dolžno izvesti in da pri prenovi izhaja iz javno-finančnih predpisov. 

"Prenova aplikacije temelji na veljavnih predpisih, ki določajo povračilo stroškov prevoza na delo in iz dela za vse javne uslužbence," pojasnjujejo na MIZS. "Bistvena novost je poenotena oblika izjave za uveljavljanje povračil stroškov prevoza s strani zaposlenih." 

Dodajajo, da bo aplikacija v prvi vrsti namenjena tistim zavodom, katerih stroški dela njihovih 
zaposlenih se zagotavljajo iz državnega proračuna na podlagi sistemizacije in dejanske zasedbe delovnih mest. "Seveda pa bo aplikacija na razpolago tudi nekaterim drugim zavodom, ki se sicer ne financirajo na takšen način," pojasnjujejo na ministrstvu. "Menimo, da bo tako prenovljena aplikacija v pomoč zavodom pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti na tem področju."

Kaj je ugotovilo računsko sodišče

Učenci v osnovni šoli | Avtor: Profimedias Profimedias
Računsko sodišče je leta 2015 ugotovilo, da se višina sredstev, ki jih od MIZS mesečno prejme posamezna osnovna šola, izračuna na podlagi vnosa dni prisotnosti na delu za posameznega javnega uslužbenca v sistem KPIS, pri čemer ne pridobi nobenih drugih dokumentov, na podlagi katerih bi preverilo pravni temelj oz. višino obveznosti za nakazilo sredstev. 

"Sistem KPIS obseg sredstev, ki jih osnovna šola prejme za posameznega javnega uslužbenca, izračuna tako, da od cene mesečne vozovnice v sorazmernem delu odšteje dneve odsotnosti z dela," je zapisano v porevizijskem poročilu. "Zaradi takšnega načina izračuna ministrstvo osnovnim šolam izplača manj sredstev za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela, kakor bi jih morale izplačati svojim javnim uslužbencem, saj takšnega načina izračuna predpisi ne predvidevajo."

Odpravo nepravilnosti je računsko sodišče MIZS naložilo do 1. septembra 2016. 

irma.hus@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 24
  • Ferluci 20:00 27.september 2016.

    Pozabil si še na malico oziroma kosilo. Učitelji in sodelavci (po simbolični ceni) po trditvi mojega sodelavca - njegova hči je namreč učiteljica - nosi vsak dan kosilo za družinske člane domov. Jasno, kot presežek malice. No, v enem letu ...prikaži več se pa le nekaj nabere...'korektor' se pa spreneveda. Ali je učitelj ali zagovornik nepravilnosti.

  • MK 13:15 27.september 2016.

    ad1: velja za 75% šolad2: velja iz osebnih izkušenj in strokovnih konferencad3: zanje skrbijo delavke, ki pridejo na šiht med 11 in 13 uro. ne skrbijo tiste, ki so tam od jutranjega varstva, tako kot je to v ...prikaži več gospodarstvu, ko vsi delamo med 8-10 ur.ad4: velja isto pravilo - moralo bi veljati. V PRAKSI PA SE NE IZVAJA.ad5: nočem, da se štemplajo ampak da oddelajo delovno obveznost. ki je pa ne, ker tekmujejo v goljufanju z urami. poznam pa šolo, kjer se štempaljo in jim gre prav dobro.še kaj?!

  • MK 13:13 27.september 2016.

    ni fora v štemplanju. fora je da ure niso oddelane. in potem "pomagajo" v knižnici 1 in 2 julija potem jih pa naženejo domov in jim pišejo 40 ur.pa ne mi govort. vem vse iz lastne familije. nisem ...prikaži več mutav. vem vse fore, ki obstajajo.