Slovenija
173 ogledov

Zavetišče: Navodil, kaj naj s psi v karanteni, nimamo

begunski pes pravapeticija
Za živali, ki v Slovenijo pridejo z begunci in ne izpolnjujejo strogih pogojev, je potrebna vsaj trimesečna karantena. Stroške zanjo morajo poravnati begunci, sicer živali ne dobijo prostora v zavetišču pač pa jih usmrtijo. Kaj bo s štirimi psi, ki so trenutno v karanteni, ne pove nihče.

"V karanteni imamo štiri pse, nimamo še nobenih navodil, kaj z njimi. Vse postopke vodi veterinarska uprava in čakamo na njihova navodila," je povedal direktor zavetišča Mala hiša v Moravskih toplicah, kjer je, skupaj še s tremi psi, tudi psička Ash.  

begunski pes | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Cepljena in s sirskim potnim listom

Asho so 15. novembra v Dobovi odvzeli sirski begunski družini. Imela naj bi sirski potni list in bila cepljena proti steklini, vendar so psičko inšpektorji vseeno odpeljali v karanteno. 

Odvzeli pet psov in eno mačko

Policija v sprejemnih centrih domače živali, ki potujejo z begunci, prijavi veterinarski inšpekciji. Doslej so odvzeli pet psov in eno mačko. Večina jih je s svojimi lastniki pripotovala iz Sirije čez Turčijo, Grčijo in Hrvaško.  

"Bolezni, ki jih lahko prinesejo, so zelo nevarne. Steklina je smrtna bolezen. Trakulje, ki lahko živijo v črevesju psov in mačk, so lahko za človeka prav tako smrtonosne. Vendar pa proti steklini obstaja cepivo, proti streptokoki pa zdravilo," razlaga veterinar Marjan Krčmar. 

Zahteve: potni list, čip, dokazilo o cepljenju in dodatni test

Predpisi, ki urejajo pogoje za vstop živali iz tretjih držav v EU so enotni za vse države unije: žival mora imeti identifikacijski dokument, ki ga izda uradni veterinar v tretji državi, iz katere potuje, biti mora so čipirana, cepljena proti steklini in imeti potrdilo glede zadostnega števila protiteles proti steklini. Četudi imajo begunci, ki prečkajo Slovenijo za svoje živali - tako, kot v primeru Ashe, potni list in potrdilo o cepljenju, to torej ne zadošča in mora žival v karanteno. 

Karantena ali usmrtitev

Če žival torej vseh teh pogojev ne izpolnjuje, je, kot na svoji spletni strani navaja uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, predvidena vrnitev v državo izvora ali najmanj trimesečna karantena. Stroške karantene pa mora zavetišču plačati lastnik živali, v tem primeru torej begunec. Če prvega ali drugega ukrepa ni mogoče izvesti, če torej begunec stroškov ne poravna, se žival usmrti, še piše na spletni strani.  

Za karanteno 1600 evrov predplačila?

Dan v karanteni za velikega psa stane od 14,72 do 16,35 evra, za malega psa pa od od 6,7 do 7,44 Evra. Doplačati je potrebno še označitve (če je potrebna), cepljenje in odvzema vzorca krvi in analiznih preiskav.

"Za karanteno je potrebno odšteti cca. 2000 eur na strošek skrbnika – torej begunca. Če skrbnik nima denarja, ali pa se v naglici odreče skrbništva, zdravega psa uspavajo," piše na spletni strani pravapeticija.com, kjer zbirajo podpise proti evtanaziji hišnih ljubljenčkov beguncev in migrantov. 

Ali dejansko gre za tako visoke stroške in kakšne so možnosti za plačilo stroškov, če begunci s sabo nimajo takih količin denarja, smo skušali preveriti na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, vendar nam na to vprašanje niso odgovorili. 

Kaj bo z živalmi, ki so v karanteni?

Prav tako nam na upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin niso mogli povedati,  kaj se bo zgodilo s psi, ki so v karanteni v Mali hiši in ali bodo, če begunci zanje niso poravnali stroškov, res usmrčene. Vprašanje je tudi, na kak način bodo, če bodo prestali karanteno, vrnjeni lastnikom. V peticiji namreč navajajo tudi, da inšpektorji v dveh primerih sploh niso vzeli podatkov lastnikov. Prav tako naj ne bi beguncev seznanili o finančnih stroških karantene, čeprav naj bi jim obljubili, da jim bodo živali po iztečeni karanteni vrnilli.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • jankosan 09:31 01.december 2015.

    maresem, kako to, da so na psihiatriji izgubili tvoj dosje? Se je izgubil na poti do policije?

  • zdrej 10:31 30.november 2015.

    Sicer pa nekateri migranti nosijo na sebi več gotovine, kot je bom kdaj koli videl. Tak da, jaz bi jih obravnaval precej enako. Torej naj plačajo storitve. Begunci so se nehali v Turčiji. Še sami Sirci govorijo o samo 15% ...prikaži več% beguncev ostalo je nelegalni prehod meje!!!!! In kot takega bi ga morala EU že na grški meji obravnavati!!! Torej, zaprosijo za azil, se jim določi država! Notranje šengenske meje pa se opremi s policijo, na zeleni meji pa z vojskami. To ne pomeni, da je prepovedan prehod, ampak je povečan kontrola in vračanje v migraNTOM določene države.

  • Ana Zega 12:00 27.november 2015.

    lepo sramoto si delamo, temu se reče izživljanje nad šibkejšimi! eni se trudijo da pomagajo drugi obratno.