Šport
17 ogledov

"Zdaj smo prebili led"

Jaka Blažič (Slovenija - Češka) Eurobasket Saša Despot
Slovenci so se na prvi tekmi evropskega prvenstva precej namučili s Češko, a pravijo, da bo zdaj lažje, saj je led prebit.

"Čehi so odlična ekipa. Potrebovali smo nekaj časa; upam, da samo to tekmo. Zdaj je led prebit. Verjamem, da bomo zdaj igrali precej bolj sproščeno. Že jutri. Upam, da se bomo uspešno zoperstavili Špancem, ki so favoriti," je po tekmi dejal Jaka Blažič. Debitant na velikih tekmovanjih je na dvoboju dosegel prvih pet točk za Slovenijo, v 25 minutah in pol, ki jih je prebil na parketu, pa je zbral devet točk in štiri skoke. "Ko sem prišel v dvorano, so mi šle kar kocine pokonci, saj so se navijači drli že ob ogrevanju. Bil sem vznemirjen, velike treme ni bilo. Enostavno je bilo lepo igrati,“ je še dejal novi član Crvene zvezde.

Super vzdušje

Vzdušje je pohvalil tudi Boštjan Nachbar: "Super je bilo. Nekaj takega sem tudi pričakoval. Vsi smo dolgo čakali na začetek tega evropskega prvenstva in upam, da bomo še naprej imeli takšno podporo." Bokiju se je v odločilnih trenutkih dvoboja nekoliko zatresla roka, saj je zadel le enega od štirih prostih metov: "Pri treh od štirih metov sem imel dober občutek in sem bil prepričan, da bo šla žoga skozi obroč. Tudi sam sem bil kar šokiran, da se to ni zgodilo. A zmaga je tu, zaradi tega zdaj ne bom izgubljal spanca. Na koncu je pomembna le zmaga, Slovenija je osvojila dve točki."

"Težka tekma, tako kot vsaka prva na evropskem prvenstvu. Pomembno je, da smo jo dobili. Jutri nas čaka morda še težji dvoboj s Španci. Danes nam je morda nekajkrat popustila koncentracija, takrat so ulovili veliko skokov, izvedli nekaj protinapadov in nas ujeli. A zdaj smo prebili led," se je strinjal tudi Gašper Vidmar. Ta je tako kot Blažič in Nachbar zbral devet točk, še dve več pa najboljši strelec Slovenije Jure Balažič.

"Sami smo krivi"

Čeprav jim je podvig ušel za las, Čehi niso bili pretirano razočarani. "Igrali smo proti odličnemu tekmecu, dobro smo se držali. Izsilili smo napeto končnico. Menim, da je pritisk v zadnji četrtini vplival na Slovence, saj smo bili vseskozi blizu. Na koncu smo imeli nekaj priložnosti, a jih nismo izkoristili. Boštjan je zgrešil tri proste mete, a sem jaz zgrešil svoj met, zadnjega pa nam ni niti uspelo izvesti. Morda smo imeli nekaj smole, a bilo je tudi nekaj taktičnih napak. Čestitam gostiteljem. Imam občutek, da bi lahko zmagali, a nam ni uspelo. Zdaj je treba to tekmo pozabiti," je dejal nekdanji član Uniona Olimpije Jiří Welsch.

Prekaljenega veterana ni zmotila niti ključna odločitev sodnikov, ki so v zadnjem napadu Čehom dosodili korake, morda pa bi lahko prekršek nad Lubošem Bartoňem: "Vsega nisem dobro videl. Menim, da je bilo precej kontakta. Zame je bila malce čudna odločitev. Koraki so bili, a tudi precej kontakta, lahko bi vse skupaj pustili. A gre predvsem za našo napako. Bartoň bi moral ostati sam, a mu tega nismo omogočili. Konec koncev smo sami krivi, da nismo vrgli na koš."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.