Zdravje > Aktualno
19287 ogledov

Bolezen je neozdravljiva, njenega napredovanja ni možno ustaviti

pljuča KOPB
Večina to bolezen odkrije šele v poznih stadijih, zaradi česar jo Svetovna zdravstvena organizacija po umrljivosti uvršča na tretje mesto (pred njo sta le srčni infarkt in možganska kap).

Pred svetovnim dnevom kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), ki bo 15. novembra, Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije po več krajih v Sloveniji ta teden organizira dneve odprtih vrat. Na njih ponujajo brezplačno rehabilitacijsko vadbo, so sporočili iz društva.

Po grobi oceni je v Sloveniji 100.000 bolnikov s KOPB. Gre za bolezen, ki je med najmanj prepoznavnimi in najredkeje diagnosticiranimi boleznimi na svetu. Več kot 65 odstotkov bolnikov s KOPB nima postavljene diagnoze. Večina se odkrije šele v poznih stadijih, zaradi česar KOPB uvršča na tretje mesto najbolj smrtonosnih bolezni. Med njimi je največ bolnikov z blago obliko obolenja, vendar to vključuje tudi približno pet odstotkov obolelih s hudo obliko KOPB, so  zapisali v društvu.

Večina KOPB-ja se odkrije šele v poznih stadijih, zaradi česar jo Svetovna zdravstvena organizacija po umrljivosti uvršča na tretje mesto (pred njo sta le srčni infarkt in možganska kap).

Gre za kronično pljučno obolenje, pri katerem je normalen pretok zraka v pljuča zmanjšan, kar otežuje dihanje. Med ljudmi je znano tudi kot bolezen težke sape, pogosto tudi s pridruženim kašljanjem. 

Bolezen je neozdravljiva in njenega napredovanja ni možno ustaviti, da pa se ga upočasniti. "Zato je ključno, da vse od rojstva preventivno skrbimo za svoja pljuča, če se pokažejo težave pa takoj ukrepamo, da ne pride do poslabšanja. Poleg obiska zdravnika, je treba opustiti kajenje, se izogibati pasivnemu kajenju, zelo onesnaženem zraku, ter poskrbeti za kakovostno prehrano in redno telesno dejavnost," opozarjajo v društvu. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.