Zdravje > Življenjski stil
7547 ogledov

Opozorilo: Približno eden od desetih zaradi tega tudi umre

pljuča KOPB
Strokovnjaki še opozarjajo, da se večina bolnikov s KOPB tega ne zaveda.

Če imate kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB), vam lahko cepljenje proti gripi reši življenje, opozarjajo strokovnjaki v nedavno objavljeni študiji in opozarjajo, da se tega tega na žalost večina bolnikov ne zaveda. 

pljuča KOPB Do 100 tisoč bolnikov Zdravje Bolezen, ki jo mnogi pripisujejo staranju, čeprav to ne drži

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) namreč povzroča vnetje v pljučih, kar se lahko poslabša zaradi gripe. "Približno eden od desetih umre, eden od petih pa razvije kritično bolezen, ki zahteva sprejem na enoto intenzivne nege v bolnišnici," je pojasnila vodja raziskave dr. Sunita Mulpuru iz Bolnišnice Ottawa v Kanadi.

Treba je opozoriti, da cepljenje proti gripi zmanjša verjetnost hospitalizacije zaradi bolezni povezanih z gripo za 38 odstotkov, še piše v raziskavi. 

Kašelj Zdravje Je kašelj za kadilce nekaj normalnega?

KOPB je kronično obolenje dihal

"Za bolezen so značilni kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov, " pojasnjujejo na Kliniki Golnik. Dodajajo, da je kajenje cigaret daleč najpogostejši vzrok za bolezen. 

Kronični bronhitis, bronhiolitis in emfizem

Zaradi sprememb v sami sluznici v velikih sapnicah nastaja veliko sluzi, ki jo bolnik vsak dan izkašljuje. Cigaretni dim poškoduje tudi male dihalne poti, katerih premer je manj kot 3 mm. V tem primerugre za kronični bronhitis. 

Kajenje | Avtor: Profimedias Profimedias
Zaradi vpliva cigaretnega dima se le-te brazgotinijo in zožijo - govorimo o bronhiolitisu. Poleg dihalnih poti pa so pri KOPB prizadeti tudi nežni pljučni mešički, kjer sicer kisik prehaja iz vdihovanega zraka v kri. Pljučni mešički propadajo, med njimi pa nastajajo votlinice – govorimo o emfizemu.

Prostori, zapolnjeni z zrakom, so lahko tudi večji - emfizemske bule. "Opisane spremembe vodijo v napredujočo zaporo dihal, ki pa žal ni odpravljiva. Spremembe na pljučih so trajne. Iz vnetih bronhijev se izločajo določene molekule (snovi, ki sicer sodelujejo pri vnetju v pljučih), ki preko krvi preidejo v telesna tkiva in sprožijo propadanje mišic. Bolnik hujša in postane nemočen," opozarjajo na kliniki za pljučne bolezni in alergije. 

Ste vedeli? Zdravje Kako vemo, ali imamo prehlad ali gripo?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • TistoPravo 20:32 10.januar 2019.

    Tist, kar se ne preživk brez cepljenja..,naj se cepi. Ostali pa, plodite se ;)

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:55 10.januar 2019.

    Kronični bronhitis dobijo otroci takoj po cepljenju drgač. Ponavad proti cepljenju za pnevmokoke al pa DTaP

  • GERE 18:58 10.januar 2019.

    Gripa, gripa, cepljenje, cepljenje. Nabijanje brez primere. Marketinška niša zdravstvene zavarovalnice in države. Po vrh vsega pa še neetično, hermetično zapiranje bolnišnic.