Zdravje > Aktualno
24974 ogledov

Hodijo naokoli in se hvalijo: "Da, tudi takšne imamo"

1/4
UKC Maribor
V UKC Ljubljana kar sami šivajo maske. UKC Maribor: Ljudje v samoizolaciji hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi.

Do zdaj so v Sloveniji testirali 9860 ljudi, od tega je 319 potrjenih okužb, so nekaj po 14. uri sporočili pristojni. Oboleli se trenutno zdravijo v treh slovenskih bolnišnicah, V UKC Ljubljana, Maribor in v Bolnišnici Golnik. V vseh treh ustanovah je skupno okoli 40 bolnikov s covid -19.

"Na navadnem oddelku je 16 bolnikov, od včeraj imamo dva nova. Bolniku, ki smo ga včeraj sprejeli  na intenzvino nego se je stanje preko noči poslabšalo, kar pomeni, da je  intubiran ter mehansko ventilirani tako, da imamo na intenzivni enoti skupaj pet bolnikov," je popoldne povedala Mateja Logar z Infekcijske klinike v Ljubljani.

Na Kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana bilo tako ob 14.30 skupaj 21 bolnikov z virusom COVID 19, od tega 16 bolnikov na navadnem oddelku in pet v intenzivni enoti. 

V Mariboru dva na intenzivni negi

Iz Maribora so sporočili najnovejše podatke o številu hospitaliziranih v tamkajšnjem kliničnem centru; teh je trenutno 14. Dva med njimi sta dva na intenzivni negi, od tega pacient, ki je do sedaj potreboval oskrbo, od danes potrebuje respirator. 

Trenutno je 105 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji, gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje, nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.

Iz UKC Maribor medtem pozivajo, naj ljudje, ki so v samoizolaciji, ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in, da jim nič ni. "Da, tudi take imamo. Od vseh nas je torej odvisno, kam bomo zdrsnili. Če bomo upoštevali ukrepe za omejevanje širjenja okužbe, bomo zmogli, sicer bomo pokleknili," so zapisali.

V Brežicah in Novem mestu se pripravljajo

Iz splošnih bolnišnic Novo mesto in Brežice so med tem sporočili, d a se pripravljajo na pričakovano povečanje hospitaliziranih bolnikov, okuženih z novim koronavirusom.

Tudi celjska bolnišnica se pripravlja na morebitni sprejem bolnikov, ki so okuženi z novim koronavirusom, danes so jim pripeljali 42 postelj.

Strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič je za STA dejal, da so imeli za morebitne hospitalizirane bolnike v delu stavbe nekdanje interne bolnišnice že zdaj pripravljenih nekaj več kot 20 postelj, v teh dneh pa bodo temu namenili celotno stavbo. S tem bodo prišli do skoraj 80 postelj, urejanja pa se bodo lotili postopno oz. po potrebi, saj za zdaj vse obolele s koronavirusno boleznijo premeščajo v UKC Ljubljana ali na Golnik.

STA poroča, da v Splošni bolnišnici Jesenice nimajo prostora, kjer bi lahko zdravili bolnike s koronavirusno boleznijo. Če bi bilo nujno, bi si lahko pomagali s kontejnerji, v katere so nameravali premestiti negovalni oddelek v času energetske sanacije stavbe.

Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar je za STA dejala, da bodo del izpraznjenega internega oddelka, ki je ločen od preostale bolnišnice, namenili za 24 postelj. Te bodo namenjene morebitnim hospitaliziranim zaradi potrjene okužbe s koronavirusom. Teh potreb sicer za zdaj v Posavju še nimajo, je pojasnila.

V UKC-ju sami šivajo maske

 | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

Da ne bi bili odvisni od nabav, so v ljubljanskem kliničnem centru kar sami začeli izdelovati zaščitna sredstva. Šivajo jih v njihovi šivalnici, od koder je tudi video posnetek izdelave njihovih pralnih mask. 

Po zadnjih uradnih podatkih je v UKC Ljubljana 16 potrjenih bolnikov na navadnem oddelku in pet v intenzivni negi. 

Infekcijska klinika v Ljubljani Slovenija Objavili video z infekcijske klinike: Takšne so razmere

Nosečnice, potrpežljivo!

Ginekološka klinika je vzpostavila nujno tel. številko za SVETOVANJE NOSEČNICAM IN ŽENSKAM Z GINEKOLOŠKIMI TEŽAVAMI - 01 522 93 93. "Pogovorili se boste z zdravnico/kom specialistom ginekologije in porodništva, zaradi veliko klicev prosimo za potrpežljivost pri vzpostavljanju zveze," sporočajo.

Pred tem so sporočili, da jim je Hostel celica ponudil prostore za bivanje zaposlenih, ki jim je zaradi oteženih razmer otežen prihod v službo. Hostel je prazen in razkužen. 

Maribor: Krvodajalci na drugi lokaciji

Center za transfuzijsko medicino je spremenili lokacijo odvzemov krvi, ki bodo potekali izven bolnišničnega okolja. "Transfuzijska služba dosledno izvaja vse ukrepe za preprečevanje okužb med krvodajalci in zaposlenimi. Zato smo spremenili tudi način vabljenja krvodajalcev, ki k nam prihajajo ob dogovorjeni uri in predhodnem preverjanju pogojev za darovanje krvi. Z uvedbo ukrepov omogočamo krvodajalcem in zaposlenim varno okolje in varen odvzem krvi,"vsem krvodajalcem sporočajo iz UKC Maribor.

Odvzem krvi krvodajalcem je od danes na Srednji zdravstveni šoli, trenutnim razmeram je prilagojen tudi čas; ponedeljek, torek in četrtek od 7.30 do 12.00, v sredo in petek imajo terenske krvodajalske akcije.

  • Krvodajalce bodo vabili preko sms vabila s prošnjo za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.
  • Tudi krvodajalce, ki se sami odločijo za prihod naprošajoo, da pred prihodom vedno pokličejo za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.
  • Telefonska številka za CTM UKC Maribor: 041/320-796 ali 02/321 22 71.

dezurni@zurnal24.si


 

 

Komentarjev 4
  • polona47 08:35 20.marec 2020.

    Žalostno toda resnično. Kar nekaj je takih in za take bi bile potrebne višje kazni, saj s tem ko ogrožajo ostale delajo prekrsek...

  • anica00 08:05 20.marec 2020.

    Nič ne beremo, kakšno je stanje v begunskih taboriščih in centrih. Pri minimalnih življenjskih pogojih. Premalo hrane, vode, sanitarij, medicinske oskrbe, dezinfekcijskih sredstev, preveč umazanije. Kje je higiena? Tesno živijo eden zraven drugega. V tem slučaju bi morali biti že ...prikaži večbiti že vsi inficirani, če že ne pokojni.

  • anica00 07:58 20.marec 2020.

    Nič ne beremo , kakšno je stanje v begunskih taboriščih in centrih. Pri minimalnih življenjskih pogojih. Nič hrane, vode, sanitarij, stanovanj, medicinske oskrbe, razkužilnih sred