Zdravje > Aktualno
13588 ogledov

Infektologinja z UKC LJ: Toliko časa kapljice ostanejo v zraku

UKCLJ
V UKC Ljubljana: 21 jih je v bolnišnici, 13 jih zdravijo preko telemedicine, 80 preko telefona. Pred odhodom domov dobijo stroga navodila, pojasnjuje Mateja Logar.

"Na navadnem oddelku je 16 bolnikov, od včeraj imamo dva nova. Bolniku, ki smo ga včeraj sprejeli na intenzvino nego, se je stanje preko noči poslabšalo, kar pomeni, da je intubiran ter mehansko ventiliran. Na intenzivni enoti imamo tako pet bolnikov,"  je popoldne stanje v UKC Ljubljana opisala Mateja Logar z Infekcijske klinike

infekcijska klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na Kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana je bilo tako ob 14.30 skupaj 21 bolnikov z virusom COVID-19, pet jih je v zelo slabem stanju.

Še skoraj sto se jih zdravi doma

13 jih zdravijo prek telemedicine in več kot 80 s pomočjo telefonskih klicev. Doma so bolniki, ki niso iz rizičnih skupin in imajo ob pregledu lažjo klinično sliko ter zanje ocenijo, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju, pojasnjujejo na UKC Ljubljana.

Vsak od teh bolnikov pred prihodom domov dobi natančna navodila. "Vsekakor vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na Infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika. V primeru povišanja temperature, torej tisti z lažjimi simptomi, pa naj vzamejo paracetamol," je pojasnila infektologinja Mateja Logar.

Tako se pere oblačila

Bolnikom še povedo, kako naj perejo svoja oblačila. Prati jih je treba ločeno od ostalih, na temperaturi 60 stopinj, z običajnimi pralnimi praški. “Virus na gladkih površinah ostane dalj časa, tudi do dva dni, ampak ob ustreznem razkuževanju, če površino pobrišemo ali razkužimo, virus takoj uničimo,” svetuje zdravnica z Infekcijske klinike in dodaja, da je predvsem pomembno, da prostor dobro prezračijo. "Če ga zračimo dve uri, virusa prav gotovo ni več v zraku."

Toliko časa kapljice ostanejo v zraku

Že včeraj smo poročali o najnovejši raziskavi, kjer so ameriški znanstveniki ugotovili,  da virus na kartonu ostane tudi do 24 ur, na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni. 

Respiratorni virusi, med katerimi je seveda tudi gripa, se tako kot tudi Covid-19 lahko širijo v drobnih kapljicah, ki se sproščajo iz nosu in ust okužene osebe. Z enim kašljem se sprosti do 3000 kapljic.

koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia
Na vprašanje, koliko časa kapljice po kašlju ostajajo v zraku, strokovnjakinja z Infekcijske klinike odgovarja: ”Pri kašlju kapljice padejo na tla v nekaj sekundah in to ni problematično. Problematični so predvsem posegi, pri katerih nastaja aerosol, kar se pa v domačem okolju ne dogaja. To velja predvsem za bolnišnice, kjer delamo invazivne posege na področju dihal. Takrat lahko pride do nastanka aerosolov, ti pa ostanejo v zraku več ur, " je pojasnila. 

V UKC Ljubljana je trenutno za delo dovolj zaščitne opreme. Če se bodo zaloge začele polniti, bo tako tudi naprej, če pa se zaloge ne bodo polnile, bo v bolnišnicah opreme začelo zmanjkovati. Da ne bi bili odvisni od nabav, so danes kar sami začeli izdelovati zaščitna sredstva. Šivajo jih v njihovi šivalnici. 

Do zdaj so v Sloveniji testirali 9860 ljudi, od tega je 319 potrjenih okužb, so nekaj po 14. uri sporočili pristojni. Oboleli se trenutno zdravijo v treh slovenskih bolnišnicah, v UKC Ljubljana, Maribor in v Bolnišnici Golnik. V vseh treh ustanovah je skupno okoli 40 bolnikov s Covid-19, od tega jih je sedem na intenzivni negi. 

Iz UKC Maribor medtem pozivajo, naj ljudje, ki so v samoizolaciji, ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in, da jim nič ni. "Da, tudi take imamo. Od vseh nas je torej odvisno, kam bomo zdrsnili," so sporočili. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Naverlenka
    Naverlenka 00:15 20.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

Sorodne novice