Zdravje > Aktualno
30756 ogledov

Pomembno: Novi podatki o tem, koliko časa zdrži virus

kitajski virus - 2019-nCoV, Profimedia kitajski virus - 2019-nCoV,
Virus na kartonu ostane tudi do 24 ur, na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni.

Kot mnogi respiratorni virusi, med katerimi je seveda tudi gripa, se tudi Covid-19 lahko širi v drobnih kapljicah, ki se sproščajo iz nosu in ust okužene osebe. Z enim kašljem se sprosti do 3000 kapljic, navaja BBC. 

Ti delci lahko pristanejo naši koži, oblačilih in površinah okrog njih, nekateri manjši delci pa lahko ostanejo v zraku. Obstaja tudi nekaj dokazov, da se virus dlje časa izloči tudi v blatu, tako da kdor si po obisku stranišča temeljito ne umije roke, lahko okuži vse, česar se dotakne," opozarjajo. Ob tem so ugotovili, da lahko kapljice, ki nastajajo pri kašljanju, v zraku ostanejo nekaj ur. Virus lahko tako v klimatskih sistemih brez filtrov preživi le približno dve uri.

Odpadki s covid-19 Koronavirus Slovenija Uporabljene robčke in rokavice odložimo v vrečo in hranimo 72 ur

Na površinah iz plastike in nerjavečega jekla tudi do tri dni

BBC ob tem povzema najnovejšo raziskavo znanstvenikov z ameriškega inštituta za zdravje (NIH), ki so ugotovili, da lahko virus sars-cov-2 na kartonu ostane tudi do 24 ur, na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni. 

Tako dolgo bi lahko virus preživel na kljukah, laminatnih delovnih površinah ali drugih trdih površinah. Na bakrenih medtem umre že v štirih urah.

koronavirus Zdravje Omejili število kupcev, ki so naenkrat v trgovini

Vsi ti podatki kažejo, kako pomembno je redno umivanje in razkuževanje rok, ter razkuževanje površin. Raziskave so namreč pokazale, da je možno z dezinfekcijo z od 62- do 71-odstotnim alkoholom novi koronavirus deaktivirati v eni sami minuti. Zelo učinkovita so tudi belila.

Koliko časa novi koronavirus preživi na oblačilih in drugih površinah, ki jih je težje razkužiti, še ugotavljajo. Vpojna naravna vlakna bi lahko virus hitro posušila. "Domnevamo, da se zaradi poroznega materiala hitro posuši in zadrži na vlaknih," je povedal eden vodij študije Vincent Munster. Po njegovem preučujejo tudi še vpliv temperature in vlage na sars-cov-2.

predaja vozil policistom Slovenija Opozorilo glede klicev na 112 in 113

So pa ugotovili, da lahko kapljice, ki nastajajo pri kašljanju, v zraku ostanejo nekaj ur. Virus lahko tako v klimatskih sistemih brez filtrov preživi le približno dve uri. Ko človek enkrat zakašlja, nastane do 3000 kapljic, navaja BBC.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • mirko58 17:15 19.marec 2020.

    Prvi malo boljsi clanek, ki nekaj pove in ne samo nabija, vendar: '"... lahko kapljice, ki nastajajo pri kašljanju, v zraku ostanejo nekaj ur...:" brihtno!! - kaj pa je megla in kaj so oblaki? Kako dolgo sta lahko v zraku ...prikaži veču in ćesa sta? Samo namig - ni potrebno povsem verjet - iz kaplic!! Novinarji zacnite delat in ne samo nabijat, strasit in delat paniko. Poišćite nekaj koristnih podatkov da bo vsem lažje.

  • Janez_53 13:01 18.marec 2020.

    Torej je razdalja 1,5 metra slabo učinkovit ukrep, vsekakor pa boljši kot tesni stik. z okuženo osebo